Бензинът е най-евтин от март насам, цената му падна с 10 стотинки за месец

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Масовият бензин А95 в неделя поевтиня с още 1 стотинка, а за последния месец – с общо 10 ст. и така цената му падна до средно 2,86 лв. за литър по бензиностанциите. Това е най-ниската му стойност от 1 март досега, когато дни след нападението на Русия над Украйна петролните котировки започнаха да се увеличават – първоначално леко, а впоследствие и доста силно, пише „24 часа“. 

Към тази цена водачите на леки коли у нас все още ползват и най-вероятно ще ползват поне до Нова година отскъпка от 25 ст. за литър бензин. През седмицата кабинетът реши да налее още 36 млн. лв. за тази мярка, за която от 1 юли бяха отделени от бюджета 150 млн. лв. Те щяха да стигнат само до 4-5 декември, но с новия транш от 36 млн. лв. отстъпката ще се дава до Нова година, а възможно е и след това.Дизелът също поевтинява, макар че е значително по-скъп от бензин А95. В момента средната му цена е 3,30 лв. за литър и е с 5 ст. по-ниска в сравнение с миналата седмица. За този обикновен дизел хората също получават отскъпка от 25 ст. за литър.


Най-чувствително е поевтиняването на метана – с 1,60 лв. за последния месец. В момента средната му цена е 3,31 лв. Цената на метана е пряко свързана с цената на природния газ, който въпреки напрежението заради спрените доставки от Русия за почти цяла Европа продължава да поевтинява. 

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар