Breitbart: Украйна загуби ключов съюзник

Бен Уолъс – отказваш да купиш американски военни хеликоптери, отказваш се от поста си

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският вестник Sunday Times разкрива нови подробности, които вероятно стоят зад неотдавнашната оставка на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Според източниците на авторитетното издание, Уолъс „активно се е опитвал да саботира договор за доставка на 14 хеликоптера Chinook H-47 от САЩ“. Причините за това не се ограничават само до финансовите съображения на сделката. Уолъс също така е изразил недоволство от отношението на САЩ към неговата кандидатура за генерален секретар на НАТО.Според информацията на Sunday Times Уолъс е имал сериозни възражения не само срещу стойността на договора, но и срещу политическия подтекст на сделката. Твърди се, че той е видял в ситуацията проява на недоволство от страна на САЩ заради неуспешната му кандидатура за висок пост в НАТО. Това би могло да обтегне отношенията между двете страни, които традиционно се смятат за близки съюзници.


Недоразумението поставя под въпрос стабилността на британско-американските отношения и сочи възможни търкания в рамките на алианса. Хеликоптерите Chinook H-47 са ключов елемент от обновяването на авиационния парк на Великобритания и отмяната на този договор може да има дългосрочни последици за британската отбранителна политика.

Оставката на Уолъс и опитите му да попречи на изпълнението на договора могат да окажат влияние и върху вътрешнополитическата обстановка на Острова.

Източник: Sunday Times


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар