Берлин: Обща армия на ЕС няма да има – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Берлин поряза мечтите на редица европейски лидери, включително и на България, за създаването на единна армия на ЕС. Това става ясно от думите на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. В интервю за местната медийна група Funke тя отбеляза, че това е невъзможно да се случи. В същото време обаче нищо не пречи, а даже е и задължително, въоръжените сили на държавите членки да продължат да координират действията си и да достигнат по-сериозно взаимодействие в това отношение.

Единна европейска армия няма да има. Ще останат въоръжените сили на отделните европейски държави. Националните парламенти ще решават сами в какви мисии и операции ще вземат участие техните военнослужещи”, обясни тя, предаде ТАСС.

Фон дер Лайен подчерта и че Европейският съюз по никакъв начин няма да се превръща в конкурент на НАТО. Тя обясни, че ЕС обединява своите военни средства, от което следва, че трябва да има по-голяма координация както между самите тях, така и с гражданските средства, като например инвестициите в развитието, сигурността и стабилността. Тя отбеляза, че първата сериозна крачка в тази посока ще бъде създаването на европейски команден център в Брюксел.

В същото време германският военен министър подчерта, че Евросъюзът трябва да обръща по-голямо внимание на собствената си сигурност и да вземе това в свои ръце. “Референдумът във Великобритания и резултатите от президентските избори в САЩ отвориха очите на европейците, че трябва да станат по-активни за осигуряването на собствената си безопасност”, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар