Урсула фон Дер Лайен съобщи, че ще пристигне утре в Киев в знак на

Бесните кучета в Брюксел започнаха да се ръфат за кокала

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европа започна да взима газ от най-слабите

Недостигът на газ засегна не само Европа, но и други кътчета на планетата, много по-отдалечени от Русия. Стигна се дотам, че най-големите доставчици просто отказват да изпълняват договори и да доставят газ на клиентите. Кои държави бяха най-засегнати и как това е свързано с доставките на руски газ за Европа?

Развиващите се страни – от Индия до Бразилия – често не могат да се конкурират с европейските страни заВПГ на такива цени – около 40 долара за милион британски термични единици (БТЕ) или около 1500 долара за хиляда кубични метра. Поради това те са принудени да намалят вноса на ВПГ, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Например Пакистан е поискал 10 пратки от 140 000 кубически метра всяка на стойност над 100 милиона долара на пратка, които да бъдат доставени от юли до септември. Никой обаче не реагира. Три предишни търгове за ВПГ през последните седмици привлякоха една оферта почти 1500 за хиляда кубически метра, което страната просто не може да си позволи.

От началото на годината до 19 юни европейският внос на ВПГ е нараснал с 49%, според консултантската фирма „Ууд Маккензи“. Междувременно вносът в Индия, Китай и Пакистан е намалял с 15-21% през същия период.

Бедните страни трябва да спестяват. Например Бангладеш прекъсва електричеството през деня. Индия набързо се връща към въглища и собствен газ. Експерти казват, че в някои случаи стоките, предназначени за бедните страни, са били обръщани към Европа.

„Пакистан и Бангладеш откровено бяха зарязани. Имаха подписани дългосрочни договори за доставка на ВПГ, но просто им казаха, че няма да ги изпълнят. Оказа се, че е по-изгодно за доставчиците на ВПГ да плащат неустойка по договор с развиващите се страни, но да изпращат товара в Европа, която ще плати повече. Следователно Пакистан и Бангладеш трябва да поръчват газ на фючърсния пазар на настоящите огромни цени. Свидетели сме на неоколонизация на газовия пазар“, каза Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация.

Пакистанските власти казват, че продължават да получават ВПГ само по дългосрочен договор с Катар. Докато две европейски компании не успяха да доставят по дългосрочни договори. Това са италианската енергийна компания „Ени“, която дължи пет пратки от август миналата година, и женевската търговска къща „Гунвор“, която не е доставила седем пратки от ноември, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“.- Цената по тези договори беше повече от три пъти по-ниска от днешната, тоест под 500 долара за хиляда кубически метра.

„Европа може да се плъзне към газовия дарвинизъм през този отоплителен сезон. Ако не можеш да платиш, ще останеш без ток”, казва Юшков. Затова той е убеден, че ако тази зима в Европа настъпи газов колапс, Брюксел ще изиска законово от европейските компании (търговци и превозвачи) да изпратят всички количества ВПГ в Европа.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар