Бетелгейзе скоро може да изчезне от небето за 5 секунди

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бетелгейзе е една от най-видимите звезди в нашето небе. През последните години тя се държи доста странно. Червеният свръхгигант, който се намира в съзвездието Орион, внезапно потъмня през 2019 г., което накара астрономите да се чудят дали е на път да експлодира. След това обаче звездата възвърна обичайния си вид.

Сега учените прогнозират, че Бетелгейзе ще изчезне напълно от небето на 12 декември, но само за 5 секунди.

Вижте как изглежда Бетелгейзе >> >> >>

Преминаващ астероид на име 319 Leona ще блокира гледката на Бетелгейзе от Земята – по същия начин, както луната засенчва Слънцето. Това ще бъде шанс за астрономите да съберат важна информация за звездата.

Това е много изключително. По принцип това е възможност, която се дава веднъж в живота“, каза астрофизикът Мигел Монтаргес от Парижката обсерватория пред Business Insider в четвъртък.

Астероидите минават пред звездите през цялото време. Но те обикновено са толкова големи, че напълно закриват светлината на звездата. В случая с 319 Leona, това ще бъде идеалният размер, за да остави затъмнение тип “огнен пръстен”, което може да се види от Земята. Това ще позволи на някои от по-слабите характеристики на звездата да се появят на обсерваториите на Земята.

На този етап няма обсерватория на Земята, която да улови тази информация без помощта на астероида, каза Монтаргес.

Учените се надяват да разберат повече за това как горещ, зареден газ се движи около умиращата звезда, процес, който се нарича конвективни клетки на звездата.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар