БЕХ: Следим с тревога цените на електроенергията – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Българският Енергиен Холдинг” с позиция относно цената на електроенергията на свободния пазар. От там уточняват, че следят с тревога цените на тока, търгуван на Българската независима енергийна борса. В позицията уточняват, че в България работят 5800 MW генериращи мощности, а износът варира около 900 MW на час. “Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент “Ден напред”, обясняват от БЕХ. 

“Обръщаме внимание, че “Български Енергиен Холдинг” ЕАД е структуриран като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. “Български Енергиен Холдинг” ЕАД няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT”, казват още от БЕХ.

“Съблюдавайки компетентността си, “Български Енергиен Холдинг” ЕАД е сключил рамков договор за покупко-продажба на квоти за емисии на парникови газове с “ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД на 16 юли 2021 г. за подсигуряване безпроблемното функциониране на централата. Към настоящия момент работят три от енергийните блокове, а четвърти е в готовност да влезе в паралел с електроенергийната система на България”, завършва позицията на Енергийния холдинг.

 

Източник: БТА

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар