Надежда Йорданова: Времето за оставки приключи, във война сме със завладяната държава

Бившата секретарка на Христо Иванов – Надежда Йорданова, завеща тежко наследство на служебния правосъден министър Крум Зарков

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приключи едно управление, което за краткия си живот нанесе толкова щети на държавата и то в условията на световни кризи, колкото и пет правителства след него ще се затруднят да изчистят. Вече бившият премиер Кирил Петков на изпроводяк възторжено опита да ни убеди как „в България нямало условия за апокалипсис“, а държавата била оставена в (полу)перфектно състояние. И макар че фактите не показват това, ако се погледне към зеещите ями във всички сектори на държавното управление, вече можем спокойно да оставим Петков на воля да продължи да халюцинира, колко „велик“ държавник е бил, но и да се надяваме, че никога повече няма да припарва до кормилото на държавата или до това, което все още е останало от нея.

А, докато самият „баща“ на политическия каламбур „Продължаваме промяната“ Румен Радев изживя катарзиса и отчетливо заяви, че отишлите си 47-мо Народно събрание и кабинет „Петков“ са се провалили мощно по всички фронтове, оказва се, че проблемите пред служебните министри не се изчерпат само с енергийната криза, инфлацията и традиционните неразбории около изборите. Една от бездните, отворени от предходната власт на проксита на олигархичното задкулисие, е тази в сектор „Правосъдие“, където бяха прокарани редица лобистки поправки, които тепърва ще носят негативи на държавата и на всеки отделен български гражданин.

Несъмнено на първо място в тази анти-класацията се нарежда ликвидирането на спецправосъдието. И макар че политическият ни елит, обзет от поредната доза егоцентризъм около предстоящата предизборна кампания, не говори за това – кризата в съдебната система след елиминирането на спецправосъдието вече започна. А ако мерки не бъдат взети своевременно, тя ще се отрази пагубно на стотици дела за организирана престъпност, корупция и тероризъм. И не само. Преди две седмици, все още действащите към онзи момент административни ръководители на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана, очертаха редица проблеми, които не просто ще затруднят, а имат потенциала напълно да блокират работата на магистратите по ключови дела, както да застрашат сигурността на съхранението на веществени доказателства, да провалят употребата на специални разузнавателни средства и да костват редица човешки съдби – на потърпевши и на свидетели, част от които са и защитени.

И към днешна дата не е ясно какво ще се случи с делата – както висящите пред съда, така и тези в досъдебна фаза, когато тръгнат споровете за компетентност и подсъдност. От 28 юли, когато закриването на спецорганите стана факт, повечето от делата отиват към Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд, но друга реално трябва да потегли из територията на цялата страна, като висящ остава въпросът – кой точно ще е компетентният съд, защото подсъдимите и обвиняемите са от различни населени места, а престъпната им дейност, съответно щетите от нея, се простират в различни области. И все още не е ясно – как ще се взимат мерки за обезпечение, глоби, конфискации, отнемане на вещи в полза на държавата, мерки за неотклонение.

Освен това – държавата и обществото, трябва да са наясно, че в следващите дни, седмици, а вероятно и месеци редица разследвания на оперативните служби, особено тези извън столицата, ще останат без реализация, поради простата причина, че компетентната до момента прокуратура по разследване на корупция, организирана престъпност и тероризъм е закрита, т.е. тепърва магистратите по места ще трябва да започнат работа и да бъдат изготвени искания за претърсвания, изземвания, прилагане на СРС-та и прочие процесуални действия. Всичко това със сигурност ще забави правосъдието.

Специализираната прокуратура работеше активно и в сегмента европейски заповеди за разследвания, в който се очертава сериозна криза. Всички партньори на България са предупредени, че специализираните структури вече са закрити, а България трети месец е без титуляр в Европейската служба за сътрудничество по наказателни дела със седалище в Хага. Правителството на Кирил Петков, с активната роля на правосъдния министър Надежда Йорданова, направиха всичко възможно в „Евроджъст“ да не бъде изпратен български прокурор или поне мандатът на досегашния да бъде удължен. Хаосът е пълен, защото в последното десетилетие „Евроджъст“ работеше основно със спецпрокурорите, което позволяваше за бързо и ефективно решаване на оперативни въпроси, докато сега комуникацията ще трябва да се прави с всяка отделна компетентна прокуратура, а понякога и с няколко, ако се отнася до престъпна дейност в няколко региона на страната.

На служебния министър на правосъдието Крум Зарков със сигурност ще му се наложи да търси решение и на този проблем, тъй като още преди месец от европейската институция са сигнализирали българските власти за забавянето и трудностите, които останалите страни членки срещат в комуникацията с българските си колеги, поради липсата на наш титуляр в „Евроджъст“. Последните поправки на съдебния закон със сигурност ще забавят разрешаването на належащия въпрос, предизвикан от войната на кабинета „Петков“ срещу държавното обвинение.

Скандалните, завещани от правосъдното ведомство от кабинета „Петков“, не спират дотук. Екипът на бившата правосъдна министърка, която при предаването на властта на служебния министър Крум Зарков не спря да се хвали с „множеството законопроекти“, които екипът й е подготвил и му оставя в „наследство“, в последните си дни е сътворила още един чутовен гаф – обявявайки се за поправка, еквивалент на прочутото амнистиране на търговците на плът, сътворена преди 20-тина години и придобила непреходна слава като попраката „Ванко 1“.

В последните дни на своя мандат и докато е била в оставка, Надежда Йорданова е обявила за обществено обсъждане промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, които са изцяло лобистки и в полза на адвокатски кръгове и най-вече техните престъпили закона клиенти. В проекта на бившия вече министър на правосъдието се предлага прокурорът да може да издаде Европейска заповед за арест най-рано 6 дни след искането за задържане, което се разглежда в публично съдебно заседание. Нека сега си представим едно дело за убийство, по което обвиняемият е в Испания, а прокурорът няма право да издаде Европейска заповед за арест цели 6 дни, докато през това време публично минава заседанието по искането за задържане. Резултатът ще е един-единствен – обвиняемият ще има 6 дни да се окаже в страна извън ЕС – в Дубай, Сърбия, ЮАР или друго, коментира в сряда съпредседателят на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет Мария Карагьозова, която остро разкритикува лобистките текстове, предложени от бившата секретарка на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов – Надежда Йорданова.

Крум Зарков наследява и още два проблема от правителството „Петков“ в неговия ресор. Прикривани в продължение на месеци злоупотреби и нарушения в Агенция по вписванията и кипящо недоволство в редиците на надзирателите и съдебната охрана, заради това, че бяха излъгани и вместо по 300 лв. увеличение на заплатите им, получиха по малко над 100 лв.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар