Бивша датска премиерка обвини Валери Жискар д`Естен в непристойно поведение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившата датска министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит обвини в мемоарите си бившия френски държавен глава Валери Жискар д`Естен в непристойно поведение. Пасажи от книгата бяха публикувани днес в датската преса, предаде Франс прес.

„Валери Жискар д`Естен беше седнал до мен и ме хвана за бедрото под масата. Беше напълно нелепо. Чудех се какво се случва, смених си мястото и нещата приключиха“, пише бившата датска лидерка социалдемократка в книгата си, озаглавена „Съображения на една блондинка“, която от днес е по книжарниците.

Инцидентът е бил през периода 2002-2003 г., по време на вечеря във френското посолство в Копенхаген. По онова време, под ръководството на починалия през декември миналата година бивш френски президент, се работело по проект за нова европейска конституция. В екипа участвала и Торнинг-Шмит, която сега е на 54 години.

Днес това би се възприело като сексуален тормоз. Навремето не беше така. Това беше друго време, но аз го смятам за неуместно и тази ситуация ме ядоса много, сподели социалдемократката пред агенция Рицау.

В периода 2011-2015 г. Торнинг-Шмит стана първата жена премиер на Дания. Тя бе начело на социалдемократите от 2005 до 2015 г.

Книгата на тази бивша генерална директорка на неправителствената организация „Спасете децата“ (Save The Children) в периода 2016-2018 г. е в духа на движението #Metoo, което миналата година се разгърна в Дания.

„В Дания няма такава полова равнопоставеност, както си мислехме. Това ни накара да притъпим бдителността си“, каза Торнинг-Шмит пред Рицау.

Това не е първият случай, когато Жискар д`Естен е обвинен в непристойно поведение, отбелязва Франс прес. През март 2020 г. 37-годишната журналистка от германската обществена телевизия Ве Де Ер Ан-Катрин Щраке внесе жалба срещу бившия френски държавен глава, в която го обвини, че на три пъти си е сложил ръката върху задните й части по време на интервю, което вземала от него в парижкия му офис.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар