Бившият съдия от КС проф. Киров писа слаб (2) на ГЕРБ за новата конституция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Слаба оценка даде бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров за проекта за нова конституция, депозиран от ГЕРБ в парламента. Както Lupa.bg вече ви информира – вчера стана ясно, макар и с недомлъвки, че управляващите депутати не са внесли проект за нов основен закон, а само писмо-покана до лидерите на всички парламентарно представени сили за запознаване с текстовете.

“Дори през 1990-91 г. основните политически сили си “стиснаха ръцете” и след година и нещо работа по новата тогава конституция тя бе приета с консенсус. Сега ГЕРБ дават свой проект и казват на другите, че ще се разберат, ако дойдат на тяхното”, коментира проф. Киров. И бе категоричен:

“Така просто не се пише проект за конституция. Оценката, естествено, не е добра. ГЕРБ подхождат твърде лековато, а партията има добри юристи”. Според него добрите прависти в редиците на Бойко Борисов били Екатерина Захариева (която вчера призна редица пропуски в проекта – б.р.), Красимир Ципов и Димитър Лазаров. Любопитното е, че конституционалистът заяви “без коментар”, попитан за фигурата на правосъдния министър Данаил Кирилов и евентуалното негово участие в списването на предложените текстове.

Проф. Киров разкритикува авторите на проекта и за това, че дори не са проучили тълкувателните решения на КС, свързани с неясноти и недостатъци на основния закон през тези 30 години – те са точно 78 на брой. Можеше да се отразят те в новия проект. Но не – преписани са 90 % от старата конституция. “Те (авторите) само да бяха взели от тези решения на КС и да ги бяха внесли в действащата конституция, щяха да я усъвършенстват – те не подходиха по този начин”, добави той.

“Този проект ще става все по-нов и по-нов. Дали това наистина е нова конституция? Не, не е нова”, казва юристът. И нарече всичко от стария текст “развъртяно и се е получило нещо”. Той обърна внимание, че дори не са съвсем известни авторите. А по повод опита за ликвидиране на Великото Народно събрание, отсече:

“Това е неприемливо. И това не са проучили”, каза той по повод практиките на местата, където е по-облекчен режимът за промяна на конституцията – например да се минава тогава през референдум.
А относно законодателната инициатива, която се дава на “двата нови ВСС” – на съдиите и прокурорите, Киров се обяви, че това са административни органи на съдебната власт, за да може тя да функционира и да се саморегулира.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар