Бившият шеф на АЕЦ “Козлодуй”: Имаме нужда от нов реактор, купените вече са неактуални

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Имаме нужда от нов реактор, защото ще има недостиг на електроенергия. Към 2030 г. ще имаме недостиг колкото е потреблението на България в целия регион, тоест даже един блок няма да стигне, ако да го построим”. Това каза в предаването “Лице в лице” бившият изпълнителен директор на БЕХ и АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов.

“Ние не можем към момента без въглищните централи. Дори да задоволим с други източници цяла България, те поемат управлението на цялата ни енергийна система, те служат и като студен резерв, ако не дай си Боже АЕЦ-ът спре, те трябва да го поемат. И вецовете ни в момента са в ремонт”, заяви Валентин Николов.

“Ние плачем за седми блок да започне да работи”, каза той.

“Всичко е готово, правителството трябва да вземе решение. Има решение на Народното събрание, което му дава възможност да подпише междуправителствено споразумение със САЩ и съответно да подходим за избор на строителство за AP-1000”, добави Валентин Николов.

Купените вече реактори са неактуални, допълни той. “До 2032-ра година, ако започнем процесите активно, може да бъде включен нов реактор. Това ще ни даде възможност да поемем дефицита в региона, не говорим за България. Ние сме свързани в енергетиката”.

По думите му това ще гарантира сигурността на нашата икономика и ще можем да помогнем на съседите си. “След 30-та година, дай Боже да бъдат предоговорени тези условия в Плана за възстановяване и устойчивост за 40% намаляване на въглеродните емисии, ако се случи 30-та година, след като се предоговорят, ние трябва да имаме резервни мощности”, отбеляза още експертът.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар