Бившият шеф на АПИ: Всъщност строим най-евтините магистрали

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Необосновано е уволнението на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. В това бе категоричен в ефира на „Нова“ бившият шеф на агенцията Георги Терзийски.

В четвъртък служебното правителство уволни Терзийски и заместниците му проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев. Като мотив бе посочено – авансови плащания по проекти за строителство на пътна инфраструктура, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май 2021 г.

По думите на Терзийски именно авансовите плащания били условието, за да започне един проект да се реализира на първо място.

„Проектната готовност и разрешението за строеж не са условия за плащане на аванса. Те са следствие от плащането на аванса. Подготовката за строителството е много по-тежък процес, отколкото самото строителство“, заяви уволненият шеф на Пътната агенция.

Терзийски коментира и казуса около държавното дружество „Автомагистрали“ и съмненията на членове на Комисията по ревизия в бившия парламент на непрозрачно изразходване на 5 млрд. лева.

„Как са разходвани непрозрачно тези пари? Кой го казва? Аз няма как да твърдя това, тъй като съм сигурен, че това не е така. Това е още едно внушение, който никой в комисията не разясни. 5 млрд. са средства осигурени от правителството, за да се гарантира необратимостта на изграждането на големите инфраструктурни проекти, а не са по сметките на „Автомагистрали“, категоричен бе Терзийски.

Също като „внушение“ определи Терзийски това, че в България се строят най-скъпите магистрали в Европа.

„В България строим най-евтините магистрали в Европа. Има изследване на Камарата на строителите, което го показва. Нека експертите да говорят.“

Единствената магистрала, влизаща в класацията на най-скъпите в Европа била АМ „Люлин“ със средна цена 9 млн. евро на километър. Тя обаче била проектирана и строена при предни управления – през 2005-2008 и „при съвсем други нива на цената на труда и материалите. „След това се налагаше да ремонтираме тази най-скъпа българска магистрала, оправда се Терзийски.

Източник: News.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.