Бившият шеф на АПИ обвинен в щети за 41 млн. лв. – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров получи обвинения в престъпнение по служба и безстопанственост, от която за държавното учреждение са последвали щети за 41 млн. лв., съобщиха от спецпрокуратурата. Оттам посочват, че “престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай”. 

Обвинението е по повод договор от август 2011 г. с италианската компания Кооперативно дружество ” Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена” за изграждане на лот 1 “Оризово Димитровград” от автомагистрала “Марица”. 

Прокуратурата припомня, че според първоначалния договор строително–монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 г., но това не се е случило поради “форсмажорни обстоятелства” (обилни валежи и овлажняване на почвите).

Поради това АПИ е обявила нова обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Тя е спечелена от “Пътища Пловдив” АД. Така на 30.06.2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи на обект “Марица”; лот №1, Оризово –Димитровград от км 5+000 до км 36+400 с три подобекта.

Според доказателствата, събрани от разследването, Лазар Лазаров умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ покрай допълнителната обществена поръчка и не е ясно как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лв. без ДДС.

Въпреки това Лазаров сключил договора от 30.06.2015 г. с “Пътища Пловдив” АД за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лв. с ДДС.

Прокурорите смятат, че чрез новата обществена поръчка са платени милиони левове за дейности, дублиращи първата и такива, които е трябвало да бъдат извършени от италианската фирма “Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена”.

Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение “Подписка”. Разследването продължава.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар