Бившият шеф на земеделската комисия Пламен Абровски: „Кирил Петков ме натискаше да командва лично Агенцията по храните!“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Кирил Петков ме натискаше да командва лично Агенцията по храните!“ Това призна пред ПИК бившият шеф на земеделската комисия в НС Пламен Абровски от ИТН.

Пред гост-водещия на ПИК TV Соня Колтуклиева Абровски припомни как Кирил Петков преди време твърдеше, че през границата минават отровни зеленчуци.

ПП казваха, че ще върнат държавата на границата, а в същото време разрешават на една лаборатория да извършва лабораторни анализи на всички ГКПП-та, както личи от една заповед, заяви той. Говоря за принципа, че, когато излезеш и кажеш, че само държавата ще бъде на границата, значи там трябва да е само държавата, допълни Абровски.

Начинът, по който тези хора говореха за граничния контрол, беше много лошо за нашата държава. Не може да излезеш ти и да говориш по този начин за тирове, които влизат и едва ли не никой не ги проверява и едва ли не не се знае какво влиза у нас от Турция. Тези хора не са си давали сметка дори какво причиняват на държавата ни, включително по отношение на Шенген. Започнаха да променят полека-лека от влиза се лез контрол до позволяваме да се тровят нашите деца и децата на ЕС. А това не е вярно и не е доказано. Не може да есктраполираш това, което си видял за 3 месеца, за три години назад, отсече Абровски.

Целта на ПП беше да премахне компанията Евролаб от ГКПП-то – фирмата, която извършва проверки.

Когато на 17.05 те заявиха своето желание за промяна на границата, те се оказа, че не са направили никаква подготовка да влезе държавата и да изпълнява своите ангажименти. Снощи министърът на земеделието казва, че една лаборатория се акредитира за 7 месеца. Проф Даскалов стана на 1 януари изпълнителен директор на БАБХ. И те от 1.01 до 17.05 са си клатили краката, не са направили нищо. Те изведнъж казват, че махат фирмата от границата, но нищо не са направили да се включи държавата. Само че държавата е могла да прави само по 22 проби на ден. Когато лятото Европа произвежда плодове и зеленчуци, 22-те проби са достатъчни. Но с настъпване на зимата, трябва да се увеличат двойно. Самият професор Даскалов, в един чат, е признал, че само лятото могат да се справят, а зимата е невъзможно. Недоумявам тези хора защо не са пожелали да увеличат капацитета и да направят нова лаборатория. Няма нито едно действие от страна на ПП, заяви още Абровски.

Едва в края на юни, те решават, че ще правят обществена поръчка. Тези хора са искали да предизвикат хаос  държавата да не се справи със ситуацията, а после да дадат на някоя частна фирма поръчката. Слава Богу, кабинетът Петков падна и им се разбъркаха плановете, отсече Абровски.

Ден след като държавата успя да увеличи двойна капацитета на лабораторията, изведнъж те започнаха отново да съживяват темата за Капитан Андреево, защото тези хора са поели ангажимент пред някого, който те не могат да си спазят, отсече той.

ПП са част от проблема в държавата, а не част от неговото решаване, изтъкна Абровски. Той разказа, че е присъствал на подобни разговори с пътищарите, за които разказа преди време пред ПИК TV бившият регионален министър Гроздан Караджов. Те казаха, че може да им се реши проблема, ако сключат договори с конкретни адвокатски кантори.

Разговори съм имал с Кирил Петков, но не мога да го докажа и няма да цитирам. Той искаше да ме убеди и желанието му беше аз да се съглася БАБХ да бъде извадена от министерството на земеделието и да мине на негово лично подчинение. Но това би било в противоречие на всички европейски правила, защото политиката се определя от министъра на земеделието, отсече гостът в студиото на ПИК TV.

 

 

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар