Бившият шеф на Google: Китай може да подчини САЩ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нов доклад предупреждава, че Китай скоро може да бъде в състояние да управлява икономиката и армията на САЩ, използвайки най-съвременни технологии. Документът разкрива и факта, че Вашингтон е притеснен от икономическия и технологичен напредък на Пекин.

Бившият шеф на Google Ерик Шмид: Интернет ще се раздели на две

Докладът е съставен от мозъчния тръст Special Competitive Studies Project (SCSP), който се председателства от бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Документът заключава, че САЩ ще трябва да наваксат напредъка на Китай в технологиите или рискуват не само да изостанат, но и да бъдат подчинени от Китай.

Белият дом приема на сериозно препоръките на доклада, изготвен от Ерик Шмид.

Не е нужно да ви казвам, че напредъкът в науката и технологиите ще дефинира геополитическия пейзаж на 21-ви век“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, коментирайки публикуването на доклада. “Те ще доведат до промени в здравеопазването и медицината, продоволствената сигурност и чистата енергия.”

Докладът идентифицира три ключови “технологични бойни полета” – микроелектрониката, свързаността и изкуствения интелект, които биха могли “да представляват следващата глава от индустриалната революция“.

САЩ са притеснени и от факта, че Китай е най-богатата на редки земни материали страна в света. Това поставя Вашингтон в неизгодна позиция. Опитите за влияние с “мека сила” върху Пекин също са доста трудни.

Съединените щати и други демокрации ще станат икономически зависими, губейки своите двигатели на просперитет и свобода на действие в света“, твърди докладът относно богатия на ресурси Китай. “Най-черният сценарий” би бил азиатската държава реши да ограничи достъпа до тях или да ги използва за влияние.

Дори американската армия зависи от редките материали“, смята Шмид.

Но играта не е приключила за САЩ. Страната може да впрегне съществуващите индустрии, за да изгради “предимство в критичните технологии“, заключава докладът, като същевременно препоръчва производството на чипове и компютърен хардуер да се изнесе извън Китай обратно в САЩ.

Според доклада САЩ ще трябва да действат до края на това десетилетие, за да се уверят, че Китай няма да спечели надмощие.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар