Бивши кандидат-министри на ИТН направиха нова партия, събират в нея разочарованите

Бивши кандидат-министри на ИТН направиха нова партия, събират в нея разочарованите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трима кандидат-министри от проваления миналата година кабинет на “Има такъв народ”, както и бивши експерти от партията на Станислав Трифонов създадоха нова партия, съобщи Mediapool.

Новият проект се казва “Развитие” и ще се позиционира център-ляво, като целта му е да работи за “неутралитет” във външната политика. Председател е Десислава Димитрова, която миналото лято беше номинирана от Трифонов за министър на икономиката, но правителството така и не бе гласувано в пленарната зала.„Развитие“ е била учредена на 16 април. В момента партията подготвя документите за регистрацията си, за да ги внесе в Софийския градски съд. Ако по тях не бъдат установени нередности, “Развитие” ще бъде вписана в Регистъра на политическите партии.


Другите двама, които са част от “Развитие”, са предложеният миналата година за министър на културата Георги Султанов и предложената за министър на труда Теодора Пенева. В сайта на ИТН те са представени като “хората зад Слави”.

“Знаете какво се случи с партия “Има такъв народ” – хората очакваха съвсем различно развитие и се оказа, че има много разочаровани. Естествено е, че тези разочаровани хора и всички граждани ще търсят да припознаят друга политическа сила. Имаме доста симпатизанти на ИТН, които търсят да продължим делото, което започнахме и което по някакви причини не се случи. Така че най-вероятно ще има (в “Развитие”) и бивши симпатизанти на “Има такъв народ”, каза Десислава Димитрова пред Mediapool в отговор на въпрос дали членове на ИНТ се преливат към “Развитие”.

Димитрова обясни, че „Развитие“ напълно се разграничава от ИТН, макар някои от хората да са имали общо с партията на Слави Трифонов: „Аз бях кандидат във второ неосъществено правителство на Слави Трифонов. Вие много добре знаете, че и сегашният премиер Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев, и Николай Василев също бяха канени за такива постове от „Има такъв народ“. Аз мисля, че всяка една политическа партия търси най-добрите кадри и експерти, които да са от полза за действията на тази политическа сила. Но напълно се разграничаваме от политиката, която води „Има такъв народ“, защото те са повече в посока център-дясно, докато ние сме център-ляво. Има пълно непокриване на нашите цели“.

Първоначалният план на новата формация е да изгради изцяло нови структури по страната. Учредителите ѝ посочват, че не припознават като евентуални бъдещи партньори т.нар. „партии на статуквото“ – ГЕРБ, ДПС, БСП, но са отворени за диалог с други политически сили за търсене на пресечни точки.

От „Развитие“ заявиха, че не са водили никакви разговори с Янев, въпреки припокриването на възгледите и проруските тези, споделяни и от президента Румен Радев, и от БСП и „Възраждане“, да не се изпраща българска военна помощ на Украйна.

„Ние сме против войната. Предоставянето на военна техника за Украйна само ще удължи агонията“, каза на пресконференция в БТА Димитрова.

Тя има двама зам.-председатели в партията. Единият е Валери Григоров, който е бил съветник на Румен Петков (настоящ лидер на АБВ), когато той беше министър на вътрешните работи от БСП (2005-2008 г.).

Григоров обяви, че „Развитие“ подкрепя закриването на спецправосъдеито, но само това не е достатъчно, за да се осигури справедлива съдебна система. Освен това подчерта, че формацията настоява за оставката на Иван Гешев като главен прокурор. Другият зам.-председател на „Развитие“ е бившият експерт от партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ Йордан Бъчваров.

По повод новата партия „Развитие“ Бъчваров написа във Фейсбук: „Участвам в създаването на тази партия още от месец август миналата година и се постарахме тази партия да бъде конституирана по различен начин – с механизми за истинско демократично управление, но и с вградена имунна защита, така че отговорността за действия или бездействие, да се носи лично, да има първични избори за да не се спускат партийни листи „от горе“ и да се търгува с тях, но и с механизми за контрол и за прозрачност. Правим това, защото е крайно време да се събудим и да се вземем в ръце”.

В новата партия вече има поне един бивш координатор на ИТН. Става дума за Егор Стоянов, който в момента е част от Изпълнителния съвет на „Развитие“, но до лятото на миналата година е бил координатор на партията на Слави Трифонов в САЩ.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар