Бивш депутат от ГЕРБ върти гнусна далавера с тестове за Covid-19 в Шумен, къде е прокуратурата?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съпругата на общинар №1 Красимир Минчев поела изследванията в частната си лаборатория

 

Общинар №1 в Шумен Красимир Минчев, който е бивш депутат от ГЕРБ, а след това и посланик в Украйна, стои зад гнусна далавера с тестове за коронавирус, разкри Narod.bg. Машинациите за сметка на здравето на народа вървят под носа на прокуратурата, която за момента странно бездейства, обясни читател на Narod.bg от областния град.

И докато цялата страна страда от липсата на лекари, в Шумен микробиолог стои без работа, буквално принуден да чака да мине работното време със скръстени ръце. Лекарят засега предпочита да остане анонимен – има своите притеснения, още повече, че наскоро е бил нападнат от бияч, пише и „Уикенд”.

Според запознати този инцидентът е трябвало да го вразуми, да мълчи и да търпи. Нападението става малко след като микробиологът подава оплаквания до ДАНС и прокуратурата за схемите, които се въртят в ДКЦ 1, което е сред най-големите здравни заведения в Шумен. Биячът явно има влиятелни покровители, понеже успява да сключи на бърза ръка споразумение с прокурор Кирил Киряков и така да се отърве от по-сериозно наказание.

Неприятностите на микробиолога започват през пролетта. Тогава голямата шуменската фирма „Фикосота” прави голямо дарение от бързи тестове за Covid-19.

Дарението е предоставено на ДКЦ 1. Микробиологът обаче е изолиран от работа, неясно защо. Безплатните скринингови тестове са предоставени на… паразитолог и лекар от клинична лаборатория, алармира „Уикенд”.

В същото време частната „Първа медико-диагностична лаборатория” започва да прави в края на април платени изследвания за Covid-19. За целта е отворен и специален вход към нея.

Да обясним, частната лаборатория е собственост на д-р Румяна Минчева, която е съпруга на влиятелния председател на общинския съвет в Шумен Красимир Минчев, който преди години е бил депутат от ГЕРБ, а след това посланик на България в Украйна, офицер от резерва, възпитаник на военно училище в Киев. Частниците са настанени преди години в мазето на ДКЦ 1.

Самото здравно заведение е наполовина частно, а другите 50% се държат от общината. Излиза, че общината сама е настанила конкуренцията под покрива си.

Реклама

При тази конфигурация сега микробиологът на ДКЦ1 стои без работа, а цялата диагностика на Ковид е в ръцете на „Първа медико-диагностична лаборатория”.

Тя се е бетонирала непоклатимо на т.нар. първа линия за борба с коронавируса и всяка друга конкуренция е елиминирана.

Още повече, че ДКЦ 1 е пламнала от вируса и вече е затворена. Микробиологът обаче продължава да работи по силата на служебните си ангажименти, по-скоро да се занимава с други изследвания, но не и с тестове за Ковид-19. А защо не му дават да припари до текстове за коварния вирус, не е ясно.

Всичките му опити да се включи в диагностиката на заразата, остават без отговор от управителя на ДКЦ-то, и от РЗИ и общината. Излишно е да подчертаваме, че става дума за пари, при това големи пари, които държавата плаща за борбата с опасната бактерия.

Така излиза, че от една страна се чуват непрекъснато оплаквания, че лекари липсват, а от друга, се пречи на специалисти да работят, сакън да не се разпиляват парите, предназначени за наши хора.

Разбира се, изолираният от изследванията микробиолог,  въпреки отличното си образование, придобитите специалности, участието в многобройни медицински конгреси, както подчертават негови колеги, няма начин да се мери с шуменския хайлайф! 

Ръководството на самото ДКЦ 1 охотно толерира частниците за сметка на своите кадри. В същото време си затваря очите и пред друг факт. Пробите, които вземат частниците, се разнасят напред-назад, включително и покрай непрекъснат поток от пациенти, дошли да се тестват за Ковид-19. Както са забелязали медици, в цялата тази суматоха има вероятност резултатите накрая да бъдат компрометирани.

От РЗИ в Шумен обаче не реагират по никакъв начин и на това, въпреки че са наясно със ситуацията. Популярната шуменска фамилия Минчеви не за първи път успешно се настанява под наем в здравно заведение.

Още през 2012 г. „Първа медико-диагностична лаборатория” наема помещения в т.нар. тубдиспансер – местната белодробна болница. В нея общината в Шумен също държи половината от дяловете. Лека-полека обаче лабораторията на болницата е изместена от частниците. Нейната шефка напуска, но не е обявен конкурс за ново ръководство, а направо е сключен договор със структурата на  д-р Румяна Минчева.

Схемата уникално прилича на драмата, която сега се разиграва в ДКЦ 1. По същия начин и там ръководството на болницата спира да купува консумативи и така принуждава своята микробиоложка да напусне, за да се настани лабораторията на  съпругата на Красимир Минчев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар