Бивш моряк развъжда застрашена риба от ерата на динозаврите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стопанство във варненското село Баново развъжда есетрова риба със затворена рециркулационна технология, съобщиха от Областния информационен център-Варна. Видът е един от най-древните – още от времето на динозаврите. Есетрите са най-застрашените риби в световен мащаб заради свръхулов, незаконна търговия с хайвер и замърсяване на водата.

Преди 7-8 години бившият моряк Антон Дойнов започва пробно да се занимава с развъждане на есетри заедно с партньора си. Посещава ферми в Китай, за да проучи опита им, тъй като според него това е най-развитата страна в сферата на аквакултурите. Двамата решават да започнат бизнес с развъждане на есетрови риби в изкуствени условия. Кандидатстват с фирмата си “Аквакултури Варна” ООД и печелят проект по Програмата за морско дело и рибарство. Изпълнението му стартира през март 2018 година. Така успяват да създадат стопанството си в Баново.

Използват европейските средства в размер на 1 540 599 лева за оборудване на развъдника. Купуват 20 басейна, където да отглеждат есетрите, помпи, филтри, репродуктивна техника, агрегат за аварийно захранване, водоструйна машина, кислород генератор с компресорна инсталация и всичко друго, необходимо за целта. За да намалят разходите за електричество, монтират на покрива на сградата фотоволтаична система. По проекта купуват работно облекло и дори обзавеждат стая за персонала.

Капацитетът на производство на развъдника е между 40 и 50 тона годишно. В изкуствените условия се отглеждат различни хибриди. Рибите се хранят с германски гранули, тъй като качеството им е високо, сподели собственикът. Когато наддадат над 1 кг, дневната им дажба храна е около 1 процент от теглото им. Преди продажба есетрите се отделят и се оставят гладни, за да не се предлагат на клиентите с изкуствено завишена маса. Продуктът е екологичен, тъй като не се използват никакви медикаменти, а водата в басейните се пречиства изцяло механично. Подобни риби се отглеждат в садки в язовири, в които не е особено чисто, коментира Антон Дойнов. Неговата ферма използва изворна вода от Баново и Калиманци, която циркулира в система, без да променя състава си.

В момента развъдникът снабдява с есетри варненски ресторанти и хотели по Северното Черноморие. Фирмата планира износ за Румъния, има идея да започне производство и преработка на други рибни продукти, допълват от ОИЦ-Варна.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар