Бивш съдия осъди некадърната прокуратурата за 134 хил. Лева. Ще плаща народът.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Частният съдебен изпълнител и бивш съдия Галин Костов е поредният обвинен, но оправдан, който осъжда прокуратурата за солена сума. За Костов данъкоплатците ще дадат 134 000 лв. от името на прокуратурата като обезщетение за обвинение за данъчни престъпления.

Костов е сред подсъдимите и по делото “Гранити” за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов преди 12 години. Този процес още се точи, но Костов е оправдан и по него вече на две инстанции. Делото обаче за трети път ще стигне до Върховния касационен съд (ВКС), пише lex.bg.

Костов е осъдил прокуратурата заради второто наказателно производство, започнало срещу него, след като беше обвинен за отвличането и убийството на Стоянов. Костов получи обвинение за 34 хил. лв. неплатени данъци, след като беше пуснат под домашен арест през 2012 г. след повече от 2 години задържане под стража заради делото “Гранити”. Обвинението за неплатените данъци беше повод Костов отново да бъде върнат в ареста. Данъчното дело продължава 4 години и през 2016 г. Костов е оправдан окончателно, а от решението на ВКС става ясно, че накрая дори и прокуратурата не поддържа обвинението. Сега той я съди по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и настоява за 180 000 лева неимуществени вреди и още 14 000 лева за платени адвокатски хонорари.

Пред Софийския градски съд той твърди, че делото е променило както личния, така и професионалния му живот, а освен това е повлияло тежко на здравето му. Показания пред съда са дали негови приятели, които разказват, че го познават от студентските му години и впоследствие са били близки по време на кариерата му като адвокат, наказателен съдия, синдик, ликвидатор и ЧСИ във Варна. Близка на Костов жена, която е съдебен експерт, свидетелства, че при задържането бил шокиран, а след като се разбрало, че ще му повдигнат друго обвинение, това се е коментирало в целия град и цялата гилдия била в шок.

Част от колегите го подкрепяли, но други се отдръпнали и загубил доверието им. Семейството му също пострадало, защото съпругата му трябвало известно време да се грижи сама за трите им деца, които тогава тъкмо тръгвали на училище. Освен това Костов търсел пари от всички съдии, адвокати и ЧСИ във Варна.

Съдия Богдана Желявска приема за установено, че действията на прокуратурата противоречат на основните принципи на Европейската конвенция за правата на човека. Костов е понесъл болки, страдания, стрес и притеснения от несправедливото обвинение. Съдията оценява моралните щети на Костов за 120 000 лева. Претенциите му за адвокатските хонорари са изцяло уважени.

Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Броят на влезлите в сила осъдителни решения срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, както и на хората, на които е присъдено обезщетение, устойчиво се увеличава. Това се казва в доклада за дейността на държавното обвинение за 2019 г. Миналата година осъдителните решения, които са влезли в сила, са 331, при 302 и 280 в предишните две години. А хората с обезщетения са 339, при 305 и 297 за 2018 г. и 2017 г.

Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела.

Последните публични данни за общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати по ЗОДОВ, са от доклада за 2016 г. – 2.5 млн. лв. През 2015 г. обезщетенията бяха пак толкова, а през 2014 г. – 3.65 млн. лв. През 2017 г. държавното обвинение излезе с нелепата версия, че не събира такива данни, и ги скри от отчетите си.

Източник: segabg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар