Бивш член на борда на OpenAI отказа да каже защо е уволнила Сам Алтман

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хелън Тонер е 31-годишна специалистка по машинното обучение и бивш член на борда на директорите на OpenAI. В интервю за Wall Street Journal тя говори за “преврата” срещу Сам Алтман, но отказва да коментира причината за уволнението му.

Нашата цел при уволнението на Сам беше да укрепим OpenAI и да направим компанията по-способна да постигне мисията си“, каза родената в Австралия изследователка като единственото й обяснение за уволнението на Алтман.

Непосредствено преди това Тонер и Алтман са сблъскали интересите си.

Тонер публикува документ, критикуващ протоколите за безопасност на фирмата (или липсата на такива) и възхваляващ тези, предприети от Anthropic, създаден от бивши служители на OpenAI, които са напуснали основно заради опасения относно сигурността.

След доклада поведението на Алтман е било странно. Той е критикувал Тонер и дори се е изправил срещу нея по време на среща на борда. Това подсилило съмненията на управляващото тяло относно способностите на Алтман.

Борда обвинил Алтман в нечестност, макар да не се съобщава за какво ги е подвел той.

Уволняването на Алтман, който вече имаше звезден статус, доведе до бут на служителите и сътресение, заплашващо бъдещето на OpenAI. Това доведе до връщането на Алтман на шефското място.

Междувременно Тонер разказва, че тя е била принудена да подаде оставката си от борда.

Адвокат на компанията се опитваше да твърди, че би било незаконно за нас да не подадем оставка незабавно“, каза Тонер, “защото ако компанията се разпадне, щяхме да нарушим нашите фидуциарни задължения.”

Австралийския академик и учен от Rand Corporation Таша Макколи е друг от гласувалите за отстраняването на Алтман. С напускането й в борд на OpenAI вече няма жени.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар