Бивш шеф на ДФЗ отива на съд – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Специализираното звено “Антикорупция” към Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Мирослав Николов – бивш изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”. Той е обвинен в умишлена безстопанственост. От прокуратурата обясниха, че Николов е предаден на съд за това, че за периода 26.02.2014 г. – 09.07.2014 г. в качеството на длъжностно лице, умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето, стопанисването и запазването на повереното му имущество, като от това са последвали значителни щети за Държавен фонд “Земеделие” в размер на 19 950 лв.

С Решение на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” от месец ноември 2013 г. Мирослав Николов бил избран за изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”.

В Държавен фонд “Земеделие” съществувала обособена дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”. Тя осигурявала провеждането на информационната политика на фонда, като организирала предоставянето на информация в съответствие с конституционните права на гражданите, информирала обществеността за функциите, програмите и дейностите на фонда, организирала публичните изяви на служителите на фонда. Въпреки на 26.02.2014 г. Николов сключил договор за предоставяне на услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с частно търговско дружество.

Според клаузите на договора, срещу сумата от 19 950 лв. търговското дружеството, в рамките на 4 месеца, следвало изцяло да дублира функциите на дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”. Преди подписването на договора Николов не спазил изискванията за съгласуването му от финансов контрольор, главен счетоводител, директор Дирекция “Обществени поръчки”, ръководител на структурното звено заявител, ресорен заместник изпълнителен директор и главен секретар.

След сключване на договора, Николов не го предоставил на лицето, отговорно за извършване на счетоводните записвания, и така било поето финансово задължение в тежест на ДФ “Земеделие” размер на 19 950 лв. без знанието на лицето, отговорно за счетоводните записвания.

Освен това в срока на договора дружеството не изпълнило всичките си ангажименти, но е предявило фактура за плащане на пълната сума по контракта. Въпреки официалните възражения на финансовите контрольори в ДФЗ, относно изплащане на претендираната сума от дружеството, Николов разпоредил със своя писмена резолюция парите да бъдат платени. По този начин причинил разпиляване на поверените му държавно имущество.

Ако бъде признат за виновен Мирослав Николов може да получи наказание в размер от 2 до 8 години лишаване от свобода, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност. Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение “подписка”. Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар