Бивш шеф на НЗОК: Случващото се в “Александровска” и в “Лозенец” е аналогично и в други болници – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бивш шеф на НЗОК: Случващото се в

Болница “Лозенец”

“Сигурен съм, че случващото се в “Александровска” и в “Лозенец” е аналогично и в други болници. Причината е в глобалния модел на политиката от последните 10 години. Усилията бяха насочени да се занижава контролът в системата… При ниската ефективност могат да се реализират добри резултати като печалби за определени хора”. Това каза пред БНР д-р Дечо Дечев, бивш шеф на НЗОК. 

Той изрази увереност, че ще излязат данни за болници, които за Covid пациенти са писани други диагнози. 
“Най-ценното е, че екипът на служебния кабинет макар и за три месеца показва коренно различен поглед върху начина, по който трябва да продължи да се управлява системата. Те показват, че няма да се толерират ръководства на болници, които са допринесли до финансова загуба, няма да се толерират практики, в които изпълнителните директори работят за лични ползи”. 

С коментар по темата в предаването “Хоризонт за вас” се включи и Евгени Георгиев, почетен председател на Алианса на трансплантираните и оперираните. Той е един от първите трансплантирани пациенти у нас. 
“При нас през годините се наблюдаваше – българи, които очакваха бъбрек, трябваше да ходят в Турция, например. Това не е нормално, при положение че имаме толкова болници, в които се правят трансплантации. Отгоре до долу нещата в здравеопазването не са добре”. 

Той съобщи, че през миналата година четири органа са дадени на пациенти в страни от Европа. “Не били изготвени протоколи за трансплантации. Тази година трансплантациите се броят на пръсти, сърдечни нямаме”. 
Георгиев подчерта, че само от две места в страната се изпращат органи за трансплантация. 
“От Варна и от Велико Търново. Най-големите болници, които би трябвало да дават два-три пъти повече, не излъчват. Едната от причините е, че координаторите не са заинтересовани да подават органи… 1100 човека чакат у нас за трансплантация”. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар