Бивш шеф на НСО: Доган и Пеевски не трябва да имат държавна охрана

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Доган, Пеевски и шефът на КПКОНПИ не трябва да бъдат охранявани от НСО. Това обяви пред NOVA бившият дългогодишен шеф на службата Димитър Владимиров. Според него кръгът лица, които охранява Националната служба за охрана, е нараснал неимоверно.
Той твърди, че не би следвало да се харчи държавен ресурс за охраната, например, на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, депутата от движението Делян Пеевски, както и за председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който “не е ниво за НСО”. Владимиров натърти, че когато е напускал службата през 2004 г. бюджетът й е бил 13 млн. лв, а сега е 40 млн. лв.
По думите му в миналото, ако е имало сигнал за заплаха срещу някое лице на публична длъжност, МВР е имало срок от месец – месец и половина да го провери, и ако не се е потвърждавал, охраната е снемана. Сега това не се прави. “Нямаше такива мераклии до живот да бъдат охранявани”, каза Владимиров.
Освен това, по думите му, сега количеството на охранителите също не винаги е съразмерно на обстановката. Така например председателят на КПКОНПИ е охраняван от общ екип от 8 души (общо всички смени охранители и шофьори), което според него е прекомерно.
Владимиров твърди, че при пристигането на Симеон Сакскобургготски в България през 2001 г. преди още да бъде обявено, че ще се яви на избори и ще участва в политическия живот, върху НСО е имало силен натиск да го охранява.Този натиск идвал от президнт, правителство. Владимиров обаче категорично отказал, защото законът му забранявал да разшири кръга на охраняваните лица.
Според бившия шеф законът за НСО е променен в посока, която затруднява работата на службата, заплащането е ниско и висококвалифицирани кадри напускат. След реформирането, започнало деформирането, твърди той. Повод за разговора беше катастрофа на кола на НСО, която блъсна 14-годишно дете в София.
Според сегашните разпоредби междуведомствена комисия, в която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и ръководителите на служба “Военна информация” и Държавна агенция “Разузнаване”, решават кой да бъде охраняван извън лицата, посочени в Закона за НСО.
Официално оповестеното през 2018 г. основание да се охранява Доган е заплаха от чужбина. През май 2019 г. след въпроси за охраната на Пеевски службата в съобщение до медиите заяви, че не може да оповести имената на хората, които охранява.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар