Биг Брадър ще гони корупцията от МВР – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Биг Брадър влиза и в МВР. Вътрешното ведомство ще въвежда нови мерки за борба с корупцията сред служителите. А видеонаблюдението над полицаите е част от плана на дирекция “Вътрешна сигурност”, съобщи старши комисар Румен Ганев, предаде БГНЕС. Той отбеляза, че за набелязването на част от новите антикорупционни мерки е използван и опитът на Европа. Повечето от тях пък ще бъдат въведени още през тази година. Сред тях са поставянето на камери по самите полицаи, както и в патрулките, следене и проверка на имотното състояние на служителите на МВР спрямо приходите им и др.

Предвижда се въвеждането на тестове за интегритет, които са свързани с лоялността на служителите и тяхното професионално изпълнение на задачите. “В резултат на тези тестове ще имаме реална представа кой как си върши работата. Защото считам, че добрият професионалист, който е добре мотивиран, по-трудно се поддава на корупционни действия. Другото, което предлагаме, е също така и засилен контрол първо върху финансовото състояние на служителите, чрез по-сериозен контрол на имотните декларации, защото е ясно, че тези пари отиват някъде. Нашето общество е сравнително патриархално, почти всичко се знае. И считам, че по този начин, когато има независими и постоянни проверки на финансовото състояние на определени групи служители, това ще подейства отрезвяващо върху техните желания да се поддават на такъв корупционен натиск”, обясни Ганев.

Ще се засили и ролята на видеонаблюдението и дистанционния контрол. След добрите резултати при Пътна полиция, ще се надгради с видеоконтрол на цялата граница, ГКПП-та и част от големите градове. “По този начин ще имаме едно независимо наблюдение на действията на нашите служители. Това ще е и в тяхна помощ, защото освен, че имаме недобросъвестни служители, имаме случаи, когато недобросъвестни граждани също се опитват да оклеветят наши служители”, каза Ганев.

Предстои да се доставят още 300 нови автомобила за “Пътна полиция”, където ще бъде заложена експериментално нова видеосистема – с боди камери на самите служители и отделна камера в самата кола, която ще гледа навън, а не навътре. “По този начин ние ще можем да извършваме наблюдение как си вършат работата и също така ще имаме една информация за гражданите как вървят проверките”, обясни шефът на “Вътрешна сигурност”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар