Бизнесмени са върнали в Русия значителни активи

Бизнесмени са върнали в Русия значителни активи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради международните санкции и натиска от страна на президента Владимир Путин руските милиардери върнаха част от богатството си в своята родина и от началото на специалната военна операция в Украйна са изтеглили от Европа активи за десетки милиарди долари, пише агенция „Блумбърг“.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на активите на своите компании от Кипър в Русия. Според „Блумбърг“ това ще увеличи общата стойност на активите, преместени от богати руснаци от февруари 2022 г. насам, до най-малко 50 млрд. долара.Преместването обръща дългогодишната практика на руските милиардери да държат активите си в Европа – някога привлечени от благоприятните за инвеститорите правни системи, други от възможността да получават дивиденти в чуждестранна валута, а също и ниските данъци. Сега обаче най-богатите руснаци имат по-малко места, където могат необезпокоявани да съхраняват богатствата си, тъй като много от тях се оказаха под въздействието на санкции от страна на САЩ, Великобритания или Европейския съюз.


Днес Русия изглежда по-сигурното място, отколкото чужбина“, казва Наталия Кузнецова, партньор в „Бизнес решения и технологии“, компания, която доскоро работеше в Русия под марката „Делойт“.

Прехвърлянето на активи, регистрирани в Кипър и Швейцария, към Русия и към страни, които Кремъл смята за приятелски (по-специално Обединените арабски емирства и Казахстан), започна малко след началото на пълномащабните военни действия в Украйна. Една от първите „лястовички“ беше преместването на семейните активи на милиардера Андрей Гуриев и стоманения магнат Виктор Рашников от Швейцария и Кипър в Русия. Други, като например милиардерът Игор Алтушкин, ги последваха.

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци да репатрират активите си от „недружелюбни“ държави. Москва прекрати действието на редица споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, което прави по-нататъшната регистрация в Европейския съюз нерентабилна. Русия също така затруднява изплащането на дивиденти или продажбата на активи от дружества, регистрирани в „недружелюбни“ юрисдикции.

„Връзката между Русия и Кипър по отношение на паричните трансфери в момента не работи по най-добрия начин. Това се „лекува“ – чрез преместване в приятелски на Русия юрисдикции“, казва Алексей Кузнецов, партньор в консултантската компания Б1, която преди това работеше в Русия под марката Ernst & Young.

За да привлече магнатите у дома, Кремъл прибягва до стимули като местни „офшорни“ зони с ниски данъци, които въведе за първи път през 2018 г. Русия също така повиши разходите за държане на активи в традиционни чуждестранни убежища, като Кипър или Малта, докато чрез пререгистрация в Русия холдингите с международни активи могат да претендират за данъчни облекчения.

В същото време не само милиардерите връщат средствата си у дома. През тази година 115 компании са се преместили в местни „офшорни“ зони, а общият брой на тези компании е станал 254, заяви първият заместник-министър на икономиката Иля Торосов на Източния икономически форум на 11 септември.

В същото време редица от най-големите руски компании в областта на суровините и технологиите все още са регистрирани в Европа. Производителят на торове „Еврохим“, основан от милиардера Андрей Мелниченко, се е установил в Цуг, Швейцария, а земеделската фирма „Росагро“ е регистрирана в Казахстан и работи по пререгистрацията си от Кипър, съобщи компанията миналия месец, без да разкрива подробности.

Според Кремъл дори милиардерите, които не са били санкционирани, търсят нов дом за европейските си активи и избират „приятелски“ юрисдикции. Стоманодобивният магнат Владимир Лисин и неговият транспортен холдинг Globaltrans Investment се преместиха от Кипър в Абу Даби, докато втората по големина руска златодобивна компания Polymetal се пререгистрира в Казахстан миналия месец. Самата компания не е обект на санкции, но руското ѝ дъщерно дружество беше включено в списъка на САЩ тази година.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар