Бизнесмени унищожиха история на Пловдив на 8000 години – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пловдив се сбогува с част от историята си, датираща от 8000 години, изкопана от багери, които работят по строеж на сграда. 

В кв. “Филипово” се намира т. нар. Плоска могила, част от неолитно селище, основен източник на информация за живота на прадедите ни. Неолитното селище се намира в частен имот, чиито собственици възнамеряват за построят сграда на мястото му.

Първите стъпки за това са вече предприети – в понеделник безвъзвратно разрушават част него, подготвяйки терена за строежа. 

За случая сигнализира археолог Росица Миткова, завеждащ отдел “Праистория” на Археологическия музей в Пловдив. В свой пост във Фейсбук тя изказа силното си възмущение от случващото се в града под тепетата.  

Пред ОFFNews тя заяви, че това е било единственото неразрушено селище, датиращо между 6-то и 5-то хилядолетие преди Христа, изключително ценно за добиване на информация за живота преди възникването на града.

Дори се предполага, че именно там е започнала историята на града, известен с богатото си културно наследство. 

“Въпреки устните ми и писмени предупреждения към собствениците, те не пожелаха да ме послушат. Безвъзвратно са унищожени най-старите части на древния град”, заяви тя. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар