Промяната

Бизнесът бие камбаната за провала на Кировците: Каква зима ни очаква? Газ няма, цените са неясни, ситуацията ще е много тежка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Не е все едно каква е цената на газа. Работим вече седмица, без да знаем загуба ли произвеждаме или работим с някаква нормална рентабилност”, заяви в интервю за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

“Имаме договор, който не е прекратен, с “Газпром експорт”, на по-ниски цени от тези на спот пазара, от порядъка на 25-30% по-ниски, плащаме по този договор транспорта на този газ и в същото време не потребяваме газ, рискувайки да го платим след това, нищо, че не сме го потребили, поради клаузата в договора “вземи или плати”, поясни Велев пред БНР.

“Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва? Азерският газ започнахме да го получаваме в пълен размер, но той е една трета от потреблението”, подчерта Велев преди изслушването на премиера и енергийния министър в оставка по газовите въпросителни.

“Когато не си готов да управляваш държава, а си разпределил министерствата като на еднолични търговци, всеки един завладял територията си, и си сложил един общ счетоводител в лицето на министъра на финансите, това са резултатите”, коментира Рамадан Аталай от ДПС, председател на парламентарната енергийна комисия.

Газ няма. Зимата ситуацията в България ще бъде много тежка, предупреди той.

Приключихме с всякакви илюзии да очакваме общи договорености на ЕК, за да може България да има газ, категоричен е Аталай, който нарече тези амбиции “мираж”.

Той прогнозира, че дори газ отнякъде да дойде, “клиентите няма да са в състояние да могат да платят”.

Според него управляващите трябва да признаят, че не са се справили с газа.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар