Бизнесът изрази безпокойство от идеята да се подпомага финансово ТЕЦ „Марица Изток 2“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безпроблемното функциониране на българската енергийна система и защитата на интересите на всички заинтересовани страни са ключовите теми, които премиерът Стефан Янев постави в началото на днешната му среща с представители на БФИЕК и работодателски организации.

Министър-председателят изтъкна, че служебното правителство е инициатор на поредица от разговори, чийто фокус е именно българската енергетика и работата на тази система в рамките на общоевропейския енергиен пазар. Акцент в дискусията днес в Министерския съвет бяха проблемите в енергетиката и по-конкретно в ТЕЦ „Марица Изток 2“.

„Търсим баланс, търсим възможности, провеждайки серия от срещи, да намерим пресечната точка на интересите, така че едновременно потребителите да бъдат осигурени и задоволени от гледна точка на цена-качество, а също така и енергийната система да работи функционално, без напрежение и без проблеми“, заяви премиерът Стефан Янев.

Министър-председателят изрази увереност, че в хода на поредицата от дискусии ще бъдат намерени решения, които да удовлетворяват всички.

В рамките на срещата представителите на работодателските организации и на индустриалните енергийни консуматори изразиха безпокойството си от липсата на енергийна стратегия и от несправедливото и лишено от пазарна логика по думите им подпомагане от страна на държавата на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, съобщават от правителствената информационна служба.

Разговорът по същество е за включването на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ за работа на регулирания пазар. Мениджмънтът на компанията разчита именно на регулирания пазар, за да може да получава гарантирани приходи в следващата една година.

В същото време от централата не проявяват признаци на желание да продават електроенергия на свободния пазар, независимо, че днес базова цена на енергията у нас удари 250 лв./мвтч.

Припомняме, че преди ден синдикатите бяха на среща с премиера Янев и поискаха ТЕЦ „Марица Изток 2“ да продължи да работи за регулирания пазар. Това може да се случи със заповед на енергийния министър. Уверенията от синдикатите бяха, че такава заповед ще има, и дори поискаха по-големи количества за продажба.

Подобна стъпка обаче е вероятно да доведе до ново увеличение на цените на тока, или финансово обезкървяване на други енергийни компании по веригата производител-пренос-разпределение.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар