Бизнесът иска да се върне добавката за стаж в заплатите на чиновниците – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските работодатели отправиха две предложения към премиера Бойко Борисов – да върне добавката за стаж и професионален опит в заплатите на държавните служители и да въведе административно нарастване на инвестициите и на брутния вътрешен продукт.Заявката на бизнеса дойде след като миналата седмица стана ясно, че правителството няма да се съобрази с искането на работодателските организации за премахване на добавката за прослужено време от заплатите на работещите по трудов договор.

Четири дни след срещата на синдикатите с премиера Борис във връзка с дискусията за отпадане на допълнителното възнаграждение за стаж и опит четирите работодателски организации припомниха аргументите си в полза на това и  обвиниха двата национални синдиката в лъжа. От бизнеса потвърдиха идеята си добавката за прослужено време да влезе в основната заплата на работещите по трудов договор и оттам нататък заплатата им да расте на пазарен принцип.Тъй като правителството е съгласно с искането на синдикатите за запазване на това административно нарастване на заплатите работодателите предлагат на премиера да върне тази добавка за заплатите на държавните служители, за да няма дискриминация, както и да се въведе административно увеличаване на инвестициите и на БВП.

 
От бизнеса смятат, че сегашния Кодекс на труда е остарял и работодателите у нас се затрудняват в това да поддържат персонал, който по цял ден да начислява добавки и класове, както и да обработва големия обем документация за назначаване или освобождаване на работници.

 
Колкото до ролята на синдикатите у нас, Васил Велев от Асоциацията на работодателите я илюстрира с приказката за “Трите прасенца”, които си живели в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно от фонд “Работна заплата” – по 1000 лева месечно. Тогава работливото прасенце решило да напусне България и заминало за чужбина./dariknews.bg/

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар