Бизнесът на Сачева с вечния зам.-министър на здравето и как тя почерпи 272 000 лв. от бюджета сдружение, на което нейно НПО е подизпълнител

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Никому неизвестното Национално сдружение на работодателите на хората с увреждания е вписано по искане на Министерството на труда и социалната политика в бюджета за 2020 г., който пълним ние като данъкоплатци, за субсидия от 272 000 лв.

По някаква невероятно случайност, докато сегашният министър на МТСП Деница Сачева е заместник-министър на образованието с ресор еврофондове, една организация със сходно име и същия шеф като сдружението Елка Николова Тодорова взема по европроект като Национална федерация на работодателите на инвалиди, финансиран на 27.09.2018 г. по ОПРЧР с 337 405.68 лева. По още по-голяма случайност подизпълнител по този проект е фирмата Интелдей Солушънс, управлявана от Сачева преди да стане висш сановник на ГЕРБ като заместник-министър на …. труда и социалната политика. Интересно е, че промените във фирмата стават 2 месеца по-рано.

Забавно е, че в бюджета сдружението фигурира със своята субсидия от 272 000 лв. точно над Центъра за психологически изследвания на заместник-министъра на труда и социалните грижи, тоест вицето на Сачева – Адриана Стоименова. По онова време тя е заместник-председател на НС на хората с увреждания към МС, където член е и Елка Тодорова, която възлага на ексфирмата на Сачева да й е подизпълнител по проекта от европрограмата на … социалното министерство. На това му се казва бизнес-триъгълник.

Напомняме, че организацията на заместничката на Сачева в МТСП твърди, че има 240 000 членове или 3 пъти повече от БСП и 3,5 пъти повече от ГЕРБ, което ще бъде интересно да се провери. Включително от прокуратурата, защото НПО-то за последните години яко смуче пари от хазната. А в сградата му на ул. Дякон Игнатий в сърцето на София никой не влиза от няколко години. Което личи по големите витрини към улицата и към пресечката Аксаков.

Ето така, драги читатели, предприемчиви дами правят пари от връзки на гърба на най-онеправданите, горките бедни инвалиди. Какво правят срещу тези общо над 800 000 лв. – нищо и половина, както можете сами да се убедите от наличната официално информация.

Споменатата фирма Интелдей Солушънс е много интересна, защото тя е връзката на Сачева с несменяемия и виновен поради това за тоталния хаос в здравната система Бойко Пенков. В Интелдей Сачева и съдружничка с Илко Семерджиев – неин шеф като министър на здравеопазването при Костов, а тя – шеф на кабинета му без конкурс на 26 години, и пак неин бос като вицепремиер при Герджиков, на когото Деница е съветничка. Двамата са свързани обаче от много повече в живота от простото съдружие.

Работата е по-дебела като се види, че Семерджиев е съдружник в Доброволна осигурителна мрежа Здраве със сегашния заместник – министър на здравеопазването Бойко Пенков. Който се явява съдружник на Сачева в общия им Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване – БГ фондация. Зад гръмкото име се крие лобистка организация на столичани в повече, които се стремят да останат на власт при всички режими в тази щедра система, през която се точат над 5,5 млрд.лв. годишно. И го постигат.

Когато Илко Семерджиев е министър на здравеопазването, а Деница Сачева му е шеф на политическия кабинет в правителството на Костов, съдружникът им Бойко Пенков става директор на Националната здравноосигурителна каса. После минава през 2001 г. с падането на този кабинет като главен изпълнителен директор на частна здравноосигурителна кампания. От 2002 г. оглавява общия им със Семерджиев и Сачева „Международен институт”, който си е просто родно НПО.

При Борисов 1 отива в Националния център по здравна информация. След това за година е управител на прословутата частна болница на властта Софиямед, прочула се последно с изгонване на всички пациенти, за да се тества, а после и да полежи с коронавирус олигарха Домусчиев, а преди това с побой над бебе.

В кабинета Орешарски, където Сачева има влияние, Пенков се издига до заместник-министър на здравеопазването.

Остава на този пост, изненадващо за мнозина, при уж противниковото правителство Борисов 2, а и в актуалния кабинет Борисов 3.

Ако някой има отговор защо при похарчени 41 000 000 000 лв. за здраве през последните 10 години и над 65 000 000 000 лв. през последните 20 години хората мрат пред болниците, а система няма, дори елементарни неща като медикаменти, предпазни облекла, линейки – ето човек, който да отговаря.

Мълчанието на социалното министерство по темата за опасните социални бизнес връзки на министър Сачева приемаме като съгласие. Втори ден липсва коментар от ведомството.

Утре очаквайте най-интересния епизод: как Сачева даде шанс на фамилията, откупила яко губещия бизнес на момичето с къщата в Барселона.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар