Бизнесът отстъпва пред наследяването като източник на богатство

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Милиардерите са се увеличили както по брой, така и като цялостно богатство миналата година, съобщава швейцарската банка Ю Би Ес (UBS), цитирана от Ройтерс. За първи път от години новите супербогаташи, наследили състоянието си, надвишават милиардерите, които сами са натрупали състоянието си.

Броят на милиардерите е нараснал със 7 на сто до 2544 души в глобален план, обяви Ю Би Ес в доклада си за амбициите на милиардерите през 2023 г., като общото им състояние се е повишило с 9 на сто до 12 трилиона долара.

За първи път от началото на проучването през 2015 г. милиардерите са натрупали повече богатство чрез наследяване, отколкото от собствен бизнес.

Сред 137 нови милиардери общо 150,8 милиарда долара са били наследени от 53 наследници миналата година и това надвишава 140,7-те милиарда долара на милиардерите, които сами са натрупали богатството си, съобщи банката.

Прехвърлянето на богатството между поколенията набира все по-голяма скорост, съобщи швейцарската банка, която управлява инвестирани активи на стойност 5,5 трилиона долара и един от най-големите управители на активи в света.

“Това е тема, която ще наблюдаваме през идните повече от 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери са прехвърлили на наследниците си 5,2 трилиона долара”, заяви Бенджамин Кавали, шеф на стратегическите клиенти в подразделението на Ю Би Ес за глобално управление на богатството.

Кавали каза, че поколенческата промяна е голяма възможност за Ю Би Ес, но също така крие и риск, тъй като дългогодишните отношения приключват и собствениците на огромно богатство също се сменят.

Банката, която има бизнес отношения с около половината от световните милиардери, работи с второ, трето и четвърто поколение на семействата.

Кристиано Роналдо е изправен пред съдебен иск за $1 милиард заради реклами на Binance

“През идните 20-30 години може или да се окажеш или на печелившата страна, или на получаващата”, подчерта той, правейки препратка към трансфера на богатство. “Може да се озовеш също и във вакуум и да загубиш основни активи, ако не знаеш кои са потенциалните бенефициенти”, каза той пред медиите.

Проучването подчертава тенденция на отдалечаване от милиардерите, които сами са натрупали богатството благодарение на технологичния бум и символизирано от успеха на шефа на “Тесла” (Tesla) Илон Мъск и основателя на “Амазон” (Amazon) Джеф Безос.

С ругатни Мъск обяви, че не го е грижа за рекламодателите, избягали от X

Но това развитие е поставено на пауза, тъй като много основатели на бизнес – които също се възползваха от разширяването на финансовите пазари, нарастващите цени на имотите и растежа на нововъзникващите пазари – остаряват и предават богатството си на следващото поколение, отбелязва Ю Би Ес.

Все пак, въпреки голямото наследено богатство, това не означава непременно ново поколение супербогати на 20 и  нещо. “Много често те са по-скоро над 50”, според Майкъл Виана, ръководител на стратегическото обслужване на клиенти в банката. “Това всъщност е по-скоро ефектът “крал Чарлз”, те всъщност също са доста напреднали във възрастта, когато поемат управлението.”

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар