Бизнесът прогнозира скок на цената на тока за домакинствата – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бизнесът прогнозира скок в цената на тока с между 15 и 30 на сто за домакинствата, ако цената на електричеството, което купуват на свободния пазар, продължава да расте. Работодателските организации, които държат 82% от работните места в страната, подозират наличието на картел при определяне на цените на свободния пазар между производители и търговци на ток, което според тях води до изкуствено повишаване на цената. Затова и те планираха протест на 27-и януари заедно със синдикатите.

Сега, въпреки че синдикатите правят крачка назад за протеста, от работодателските организации не са се отказали, но го планират за началото февруари. В близките дни работодателите ще внесат сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на ток.

Васил Велев, председател на АИКБ: Цените спекулативно са повишени, а няма основание за такъв скок цените.Безспорно, този ръст в цените ще се отрази и на дребно произвежданите стоки и продукти, безспорно ще се прехвърли и на регулирания пазар, като повишение на цените от първи юли.

 

Пламен Димитров, КНСБ: За нас протестът не е най-важен, а час по-скоро решението на проблема, с или без протест. Тъй като какво от това, че ще се съберем еди колко си хиляди души на улицата утре. Има смисъл естествено да се протестира, не казвам това, че няма смисъл, но по-важно е да формират конкретните предложения.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар