Нинова

“Билд“: България е доставила 100% от обещаното на Украйна оръжие за €3,5 млн.

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е изпълнила обещанието си да достави оръжие на Украйна за отбраната на страната, нападната от Руската федерация, става ясно от публикация на най-тиражния вестник в Германия „Билд“, цитирана от zashtoto.com.

Страната ни е доставила въоръжение на стойност 3,5 милиона евро, което е повече от Австрия.

Изданието се позовава на обстойно изследване на Института за световна икономика в германския град Кил. Посочва се, че 10 европейски държави, сред които и България, предоставиха на Украйна 100% от обещаната военна помощ, докато Германия и САЩ – под 40% от това, което са обещали.

Според вицепремиера в оставка Корнелия Нинова държавата ни не доставя оръжие и боеприпаси за украинската армия. Тя неколкократно обясни, че имаме договори с други партньори, като извън контрола на България е дали те не пренасочват след приключване на износа към тях закупеното от страна ни оръжие.

„Военните ни заводи работят на три смени и изнасят, в света в момента няма друго място, което да има нужда от нашите боеприпаси, освен Украйна. Ясно е, че това оръжие финишира в Украйна.”, заяви обаче бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин пред БНТ в края на юни.

Западните страни са обещали на Украйна 80,7 милиарда евро военна помощ, но само 10 от тях досега са изпълнили задълженията си напълно.Съседната на Украйна Полша е лидер в доставката на военна помощ за Украйна: тя предостави 100% от обещаното оръжие на стойност 1,8 милиарда евро. В абсолютно изражение това е на второ място след САЩ, които предоставиха оръжие за 2,33 милиарда евро (38,4%) от обещаните 6,3 милиарда евро.

Освен Полша, напълно изпълниха задълженията си Латвия (220 млн. евро), Франция (160 млн. евро), Италия (150 млн. евро), Белгия (80 млн.), Люксембург (50 млн.), Финландия (30 млн.), Словения. 10 милиона), България (3,5 милиона), Австрия (3,3 милиона).

В абсолютно изражение след САЩ и Полша лидери във военната помощ за Украйна са Великобритания (90,7% от обещаните 1,12 млн. евро) и Канада (82,5% от обещаните 920 млн. евро).

Процентно – Естония (обещани 250 млн. евро, осигурени 98%), Норвегия (450 млн., изпълнени 96%), Чехия (260 млн., изпълнени 88,9%), Нидерландия (80 млн., изпълнени 84,9%), Литва (50 милиона, 82,6% завършени). Следват Словакия, Испания, Швеция, Дания, Австралия.

Що се отнася до Германия, от обещаните 675 милиона евро военна помощ, тя предостави на Украйна 269 милиона евро, тоест 39,9%. Следват Нова Зеландия (31% от 3,6 млн. евро), Гърция (5,8% от 250 млн. евро).

Южна Корея, Португалия, Румъния и Хърватия все още не са предоставили на Украйна обещаната помощ.

Изследователите предупреждават, че от началото на юни доставките на оръжия за Украйна са се забавили в сравнение с предходните месеци, а обемът на оръжията, обещани на Киев през този период, също е намалял.

През април Институтът за световна икономика в Кил изчисли, че като се има предвид нейният брутен вътрешен продукт, Естония е обещала най-много помощ за Украйна от всяка страна в света.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар