Билд: Германия вероятно ще бъде изправена пред „гигантска“ зимна криза

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над плана на германското правителство да замени руския газ с втечнен природен газ (LNG), ако Москва спре доставките, виси огромна въпросителна, съобщи Bild. Според вестника тази зима страната може да бъде изправена пред „гигантска газова криза“.

В статията си от сряда германският вестник цитира министъра на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах, според когото е „почти сигурно“, че Русия няма да възобнови доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ след приключване на ремонтните дейности. В доклада се отбелязва, че германското министерство на икономиката е признало, че „ситуацията е сериозна“, като служителите са добавили, че „не могат да спекулират с това какво ще реши Русия впоследствие“.

Според Bild губернаторът на Бавария Маркус Зодер вече говори за „пълно разпределение на газа“.

В очакване на подобен спешен сценарий министърът на икономиката на страната Роберт Хабек предварително е разработил план, според който руският газ трябва да бъде заменен, поне частично, с втечнен природен газ, доставян с кораби.

Въпреки това, според Bild, който се позовава на няколко експерти, е възможно просто да няма достатъчно танкери, които да задоволят нуждите на Германия от газ.

Мартин Крогер от Асоциацията на корабособствениците заяви пред журналисти, че „в германския търговски флот няма газови танкери, които да могат да транспортират втечнен природен газ на дълги разстояния“ Крогер обяснява още, че „в световен мащаб има на разположение общо почти 500 танкера за втечнен природен газ, въпреки че търсенето е голямо и в други региони“.

Тези опасения се споделят от изследователя Андреас Фишер от Института за икономически изследвания в Кьолн, който, цитиран от Bild, казва, че „на световния пазар трябва да има количества течен газ и за това са необходими подходящи танкери“ Такива плавателни съдове обаче „в по-голямата си част вече са обвързани с дългосрочни договори“, посочи Фишер, като добави, че „само един от трите планирани терминала за [втечнен природен газ]“ в Германия е получил зелена светлина досега.

Министерството на икономиката на страната също призна, че не разполага с ясно число за това колко танкера за втечнен природен газ може да използва Берлин, за да достави газ в страната.

Християндемократическата опозиция се нахвърли върху плана на Хабек, твърдейки, че той вече се е провалил. За да се смекчи евентуалният недостиг, консерваторите призовават за бързо запълване на газовите резервоари, както и за повторно пускане на въглищни електроцентрали.

Наред с това партията ХСС се застъпва за въвеждане на таван на цените за домакинствата, като предупреждава, че „много хора в Германия няма да могат да плащат нарастващите цени на газа през следващите месеци“, ако не бъде наложено ограничение.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар