Бил Гейтс: Изкуственият интелект е най-важният технологичен пробив от десетилетия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс казва, че развитието на изкуствения интелект (AI) е най-важният технологичен пробив от десетилетия. В публикация в своя блог милиардерът заяви, че развитието е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон.

Това ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си“, каза той.Бил Гейтс има и личен интерес в развитието на технологията.


Компанията OpenAI получи многомилиардна инвестиция от Microsoft. Благодарение на това стана възможно създаването на чатбота ChatGPT, който е програмиран да отговаря на въпроси онлайн, използвайки естествен език, подобен на човека.

В блога си Гейтс каза, че е предизвикал екипа на OpenAI през 2022 г. да обучи изкуствен интелект, който да може да издържи изпит по биология за напреднали класове. Няколко месеца по-късно алгоритъмът успял да изкара почти пълна шестица на изпита.

След изпита Гейтс помолил AI да напише отговор на баща с болно дете. “Написа обмислен отговор, който вероятно беше по-добър, отколкото повечето от нас в стаята биха дали“, каза той. “Знаех, че току-що видях най-важния напредък в технологиите след графичния потребителски интерфейс (GUI).

GUI е визуална среда, позволяваща на човек да взаимодейства с изображения и икони, а не само да набира команди. Неговото развитие доведе до операционните системи Windows и Mac OS през 80-те години и остава ключова част от операционните системи и до днес.

Подобренията, управлявани от AI, ще бъдат особено важни за бедните страни, където се случват по-голямата част от смъртните случаи на деца под 5 години“, пише милиардерът. “Много хора в тези страни никога не са посещавали лекар. Изкуственият интелект ще може да промени това“.

Пазарните сили естествено няма да произвеждат AI продукти и услуги, които помагат на най-бедните“, каза той. “Обратното е по-вероятно. С надеждно финансиране и правилни политики правителствата и филантропията могат да гарантират, че изкуствения интелект се използват за намаляване на несправедливостта. Точно както светът се нуждае от най-умните си хора, фокусирани върху най-големите му проблеми, ние ще трябва да съсредоточим най-добрите AI в света върху най-големите ни проблеми.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар