Бил Гейтс със страшна прогноза: Вирус-биотерорист ще предизвика нова пандемия

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Основателят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че човечеството може да очаква нова пандемия през идните 20 години, като опасността от тава е 50%. „Това може да дойде от вирус, който вече знаем. Може да е вид грип, различен тип коронавирус. И това поне ще ни позволи да имаме известни познания как да се лекуваме много бързо. Вирусът обаче може да е създаден от човека – биотерорист, който го е разработил и умишлено го е разпространил. Това е много страшен сценарий, защото биха могли да се опитат да го разпространят на различни места по едно и също време“, обясни Гейтс в интервю за испанския вестник El Diario.

„Може и да е нещо, което идва от естествения свят. Човешката популация нараства и ние нахлуваме в нови екосистеми. Ето защо изчислих, че има 50% опасност през следващите 20 години да имаме естествено възникваща пандемия като последица от изменението на климата“, добави той.

За да се бори с пандемиите, предприемачът предлага създаването на „екип за глобален епидемичен екип и мобилизация“, който сравнява с пожарникарите. „Това, което предлагам, ще изисква 25% увеличение на бюджета на Световната здравна организация и екип от около 3000 души с различни профили“, добави той.

Маймунска шарка

Гейтс не вярва, че епидемията от маймунска шарка ще се превърне в голяма нова пандемия. Американският предприемач призна, че е притеснен от разпространението на рядкото заболяване. „Трябва да анализираме защо в Европа, където това не беше често срещан вирус, изведнъж имаме стотици случаи. Изглежда, че това се дължи на някаква промяна в начина, по който вирусът се предава сега. Това, че е свързано с едра шарка, е малко страшно, но не мисля, че това ще бъде следващата голяма пандемия“, добави той.

„Но е чудесно, че сме бдителни. Ако не беше пандемията на коронавирус, маймунската шарка дори нямаше да бъде в новините.“

Коментирайки методите за ограничаване на разпространението на различни болести, Гейтс обърна внимание на мрежите против комари. „На всеки 3 или 4 години пускаме ново поколение мрежи против комари. Те са евтини, ако се произвеждат в голямо количество.“

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар