Биолог: Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност”. Това заяви за БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд. Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса. 

“Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока”, коментира той.

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата. “Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има деца в интензивното, вълната през зимата на 2022-2023 година ще има много и т.н.”, заяви специалистът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар