Биполярното разстройство: причини, симптоми – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Биполярното разстройство е психично заболяване, което се характеризира с периодични промени в настроението, енергията и активността на човека. Тези промени могат да бъдат наречени маниакални или депресивни епизоди.

Маниакалните епизоди са периоди, когато човекът се чувства еуфоричен, има повишена енергия и настроение, мислите му са бързи и има нужда от движение. Депресивните епизоди, от друга страна, са периоди на голяма тъга, безнадеждност и песимизъм.Биполярното разстройство може да се диагностицира при всякакъв тип хора, включително и известни личности. Някои от известните личности, които са били диагностицирани с биполярно разстройство, включват:


 1. Винсънт Ван Гог – художник
 2. Уинстън Чърчил – политик
 3. Джим Кери – актьор и комедиант
 4. Кейтлин Дженър – телевизионна личност
 5. Мария Кери – певица
 6. Деми Ловато – певица и актриса
 7. Кейт Мос – модел
 8. Ръсел Бранд – актьор и комедиант
 9. Франсоа Митеран – бивш президент на Франция
 10. Жан-Клод Ван Дам – актьор и боец
 11. Селена Гомез – певица, актриса

 

Тези личности са само малка част от многото известни хора, които са живели или живеят с биполярно разстройство. Важно е да се отбележи, че биполярното разстройство може да бъде управлявано с правилна диагностика, лечение и грижи. Всички те са известни и възприемани като успешни и талантливи, въпреки факта, че са били диагностицирани с биполярно разстройство.

Лечението на биполярното разстройство може да включва комбинация от медикаментозна терапия, психотерапия и изменение на начина на живот.

Медикаментозната терапия е обикновено основна част от лечението на биполярното разстройство. Лекарства като литиев карбонат, валпроева киселина, ламотригин и други се използват за да помогнат на пациента да контролира настроението си и да намали честотата и силата на маниакалните и депресивните епизоди.

Психотерапията може да помогне на пациента да разбере своето състояние и да научи да се справя със стреса и конфликтите. Терапевтичните техники могат да включват когнитивно-поведенческа терапия, интерперсонална терапия или психоанализа.

Изменението на начина на живот може да включва редовна физическа активност, здравословна диета, редовно сън и избягване на употребата на алкохол и наркотици.

Важно е да се поддържа редовна комуникация със специалистите, които лекуват биполярното разстройство, и да се следва планът за лечение, за да се намали риска от рецидиви и да се подобри качеството на живот.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар