Близо 30% от българите не вярват, че сме били готови за председател на ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не са много хората у нас, които вярват, че страната ни е била готова да поеме председателството на Съвета на ЕС. Едва 37% от обществото изказва такава увереност. Паралелно с това обаче 28 на сто смятат, че не сме достатъчно подготвени за тази задача. Това показва социологическо проучване на Изследователски център “Тренд”, проведено сред 1003-ма пълнолетни български граждани. Анкетата е по поръчка на вестник “24 часа” и е осъществена под формата на пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”.

Според резултатите 85% от българите знаят, че България председателства Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г. Само 13 на сто пък не са били наясно с този факт, а 2% не са дали отговор на този въпрос.

В същото време малко над три четвърти (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за страната ни. На обратното мнение са 9%. Доста повече от тях – 15 на сто от анкетираните, не могат да преценят.

На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче, общественото мнение съвсем не е така категорично. 37% са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение. Отново приблизително 1/3 от обществото не може да прецени дали европредседателството е важно или не за България.

В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привържениците доминира мнението, че не сме подготвени.

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични. 43% от всички български граждани са на мнение, че то ще бъде успешно, докато 18% смятат точно обратното. Тук отново се забелязват сериозни отлики между електоратите на ГЕРБ и БСП, като съвсем логично привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското европредседателство, докато симпатизантите на социалистите са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно. Доста сериозен дял от обществото обаче се затруднява да даде отговор на този въпрос – 41%.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар