Близо 800 са вече регистрираните болни от коклюш у нас

Близо 800 са вече регистрираните болни от коклюш у нас

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата 29 април – 5 май 2024 г. са регистрирани 189 случая на коклюш, а в предходния седемдневен отчетен период са регистрирани 291 случая. В периода 1 януари – 5 май 2023 г. са регистрирани четири случая на коклюш.

За да бъдат предпазени новородените, те ще могат да бъдат имунизирани срещу коклюш при навършване на шестседмична възраст. Това е посочено в промените на Наредбата за имунизациите в Република България, публикувани в днешния брой на “Държавен вестник”. Наредбата влиза в сила от днес. С нормативния текст се променя Имунизационният календар на страната. Досега първата ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване на двумесечна възраст.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години; за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст, се посочва още в наредбата.

В Националната здравноинформационна система ще се вписват и поставените препоръчителни имунизации с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание, се допълва в нормативния текст.

Коклюшът е заразно заболяване, чиято поява може да се предотврати чрез ваксина. В страната се регистрират и случаи на ваксинирани хора, които също са заразени с коклюш, но протичането на болестта не е тежко. В началото на април в две столични болници починаха две бебета, които са били заразени с коклюш, като и двете деца не бяха навършили двумесечна възраст.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар