Близо 950 хил. инвалидни пенсии плаща НОИ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“945 хил. са инвалидните пенсии, които се изплащат в момента. Това обяви социалният министър Бисер Петков. Като отбеляза и че това представляват близо 40% от общия брой пенсии, които изплаща НОИ. В същото време 518 хил. от инвалидните се изплащат в пълен размер, а останалите са под формата на втора непълна пенсия, поясни Петков пред бТВ.

В тази връзка министърът припомни, че в обществото има нагласа, че има много неправомерно издадени свидетелства за намалена работоспособност. Заради което има съмнения и за много неправомерно отпуснати пенсии.

Парите за увеличението на пенсиите от другия месец вече са осигурени, стана ясно още от думите му. Петков припомни, че за тази година е предвидена актуализация от 1 юли с 2.4%, както и ръст на минималната пенсия от 163,18 лв. на 200 лв. на две стъпки. За това увеличение на минималната пенсия са нужни 100 млн. лв., които вече осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски за първото четиримесечие, обясни министърът.

Относно средствата за деца с увреждания социалният министър напомни, че вече значително бяха увеличени помощите за децата с над 90% увреждания и обеща да се работи за по-адекватна помощ за децата с увреждания над 18-годишна възраст. Петков припомни, че ведомството му подготвя и чисто нов закон за социалните услуги.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар