Близък до Кремъл: Русия трябва да обмисли

Близък до Кремъл: Русия трябва да обмисли “демонстративна” ядрена експлозия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Високопоставен член на руски мозъчен тръст, чиито идеи понякога се превръщат в държавна политика, предложи Москва да обмисли “демонстративна” ядрена експлозия, за да сплаши Запада и да го накара да позволи на Украйна да използва оръжията му срещу цели в Русия, пише в анализ Ройтерс, цитиран от БТА.

Предложението на Дмитрий Суслов, член на базирания в Москва Съвет за външна и отбранителна политика, бе публикувано ден след като президентът Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, като предлагат да се разреши на Киев да използва западни оръжия за удари дълбоко на територията на Русия и каза, че това би предизвикало световен конфликт.

Украинското ръководство твърди, че е необходимо да има възможност да нанася удари по руските сили и военни цели в Русия със западни ракети с голям обсег, за да може да се отбранява и да осуетява въздушни и ракетни удари и атаки с дронове. Тази гледна точка спечели известна подкрепа сред някои западни страни, но засега няма подкрепата на Вашингтон.

Русия, която притежава най-големия ядрен арсенал в света, предупреди, че ще разглежда подобна стъпка като сериозна ескалация, която би въвлякла НАТО и съответните страни в директен конфликт с Москва, а това ще повиши риска от ядрена война.

Путин е отправял похвали към мозъчния тръст Съвет за външна и отбранителна политика и по думите му властите понякога възприемат политическите му идеи.

Суслов заяви, че Русия трябва да действа, за да разубеди Запада да не пресича една червена линия.

“За да бъде потвърдена сериозността на намеренията на Русия и да убедим нашите противници в готовността на Москва ескалира, си струва да обмислим демонстративна (т. е. не бойна) ядрена експлозия“, написа той в бизнес списанието “Профил”.

“Да се надяваме, че политическият и психологическият ефект на ядрения облак, който ще бъде излъчен на живо от всички телевизии по света, ще напомни на западните политици за единственото нещо, което предотвратява войни между великите сили от 1945 г. и което те като цяло са загубили – страхът от ядрена война”.

Суслов е поредният руски експерт в сферата на сигурността и депутат, според когото Москва трябва да извърши изпитание на ядрена бомба с цел сплашване на фона на войната в Украйна, което подхранва опасенията на западните експерти по сигурността, че Русия може да се приближава все по-близо до подобно изпитание.

Подобен ход, ако се случи, би могъл да постави началото на нова ера на ядрени изпитания от страна на великите сили.

Към момента няма коментар на предложението на Суслов от страна на Кремъл, според който руската ядрена политика остава непроменена. Същевременно обаче по-рано този месец Кремъл изрази недоволство от все по-агресивната западна реторика относно въоръжаването на Киев като нареди военни учения с тактически ядрени оръжия.

Ядрен тест?

Суслов предложи Русия също така да организира ядрени учения, да предупреди всяка страна, чиито оръжия се използват от Киев за атаки в Русия, че Москва си запазва правото да нанася удари по цели на тези страни по целия свят, а също да предупреди, че може да използва ядрени оръжия, ако тази страна след това отвърне с конвенционални оръжия.

През ноември Путин подписа закон, с който Русия се оттегли от международен договор за забрана на ядрените изпитания – стъпка, която, по думите му, цели да постави Русия на същата позиция като САЩ, които са подписали, но така и не са ратифицирали договора.

Тогава руски дипломати казаха, че Русия, която не е извършвала изпитания след разпадането на Съветския съюз, няма да поднови ядрените изпитания, ако и Вашингтон не го направи.

Съветският съюз извършва изпитание за последен път през 1990 г., а САЩ – през 1992 г. Единствено Северна Корея е извършвала изпитание с ядрена експлозия през настоящия век.

Русия този месец предупреди Великобритания, че може да нанесе удари по британски военни обекти и оборудване, както в Украйна, така и другаде, ако Украйна използва британски оръжия с благословията на Лондон за нанасяне на удари по руска територия.

Тя направи това, след като британският министър на външните работи Дейвид Камерън каза, че Киев има право да използва доставени от Великобритания оръжия, за да поразява цели в Русия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар