Блинкен: Китай е сериозно предизвикателство, но САЩ не искат нова Студена война

Блинкен: Китай е сериозно предизвикателство, но САЩ не искат нова Студена война

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи Китай като „най-сериозното дългосрочно предизвикателство пред международния ред“, дори на фона на войната на Русия в Украйна.

Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред, а освен това придобива и все повече икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила, за да го направи, каза Блинкен в реч в университета Джордж Вашингтон, цитиран от CNBC.„Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, на които се дължи толкова голяма част от световния напредък през последните 75 години“, на мнение е Блинкен.


Речта, която очертава политиката на администрацията на Байдън спрямо Китай, идва на фона на предупрежденията на САЩ към втората по големина икономика в света да не помага на Москва да притъпи глобалните санкции за нахлуването на Кремъл в Украйна. Думите на Блинкет следват и усилията на администрацията на Байдън да успокои гнева на Пекин заради коментара на американския президент, че САЩ са готови да използват армията си за защита на Тайван.


Снимка: БТА

Антъни Блинкен призна, че САЩ ще трябва да се конкурират с Китай на много фронтове:

„Ще съгласуваме усилията си с нашата мрежа от съюзници и партньори, действащи с обща цел и обща кауза и, използвайки тези два ключови актива, ще се конкурираме с Китай, за да защитим нашите интереси и нашата визия за бъдещето“, каза Блинкен.

Той посочи още, че САЩ ще продължат да правят стратегически инвестиции в образованието, научните изследвания, модерното производство и инфраструктурата – области, в които Пекин се опитва да бъде лидер в света.

Висшият дипломат уточни, че и САЩ, и Китай играят ключова роля в глобалната икономика, въпреки че двете страни имат едни от най-сложните отношения. Двете най-големи икономики в света ще трябва да се справят една с друга „в обозримо бъдеще“, САЩ искат да избегнат „конфликт или нова Студена война“, каза Блинкен.


Снимка: БТА

„Ние не се стремим да блокираме Китай от ролята му на голяма сила, нито да спрем Китай – или която и да е страна – да развива икономиката си или да утвърждава интересите на народа си“, добави той.

Блинкен се опита да омаловажи напрежението между двете страни. „Имаме дълбоки различия с Китайската комунистическа партия и китайското правителство, но тези различия са между правителствата и системите, а не между нашите хора“, каза държавният секретар.

„Ние уважаваме техните постижения и история, тяхната култура… И ние искрено желаем нашите правителства да работят заедно по важни въпроси“, добави той.


Снимка: БТА

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар