Блинкен: Не изключвам среща между Байдън и Путин

Блинкен: Не изключвам среща между Байдън и Путин

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключва възможността за възстановяване на руско-американските отношения и среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Джо Байдън, пише ТАСС.

„Никога не казвай никога. В крайна сметка всички, като се започне от украинците, искат справедлив и траен мир. Да видим дали някога ще стигнем до точката, в която това е възможно“, каза ръководителят на американската дипломация, отговаряйки в открито онлайн интервю за Списание Atlantic на въпрос дали е възможно реално възстановяване на отношенията на САЩ с Русия и нова лична среща между Путин и Байдън.В същото време Блинкен твърди, че не говорим за нова студена война в света. „Не мисля, че сме в нова Студена война. Но сме в нова ера, защото, както виждаме, ерата след Студената война приключи. И сега сме в период на интензивна конкуренция за оформяне това какво следва.“ „Конкуренция, която под различни форми обхваща Русия и Китай„, каза държавният секретар.


Надеждата ни е, че ние [САЩ] можем да бъдем тези, които до голяма степен оформят формата на тази нова ера“, каза Блинкен.

Според него САЩ не се стремят да развалят отношенията с Русия. „Всъщност, когато президентът Байдън встъпи в длъжност, <…> [ние се опитахме] да разберем дали Русия е заинтересована от поддържането на по-стабилни, предвидими отношения със Съединените щати. Спомнете си: президентът Байдън и президентът Путин се срещнаха в Женева [през юни 2021 г.]? Цялото намерение беше да се тества това [предположение]. За съжаление, дори не за съжаление, но по толкова много начини трагично, президентът Путин не искаше това„, каза ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

Освен това според него остава открит въпросът дали Москва е била искрено готова да изгради нови отношения със Запада след края на Студената война. „Мисля, че историците ще говорят за това, ще обсъждат това години наред“, каза Блинкен.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар