Блокада: Жители на три села спряха пътя за Атия – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жители на  Атия, Черноморец и Присад излязоха на протест срещу трите площадки за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, в близост до село Атия. Те скандираха: “Не искаме боклуци, искаме природа”, предаде БНР. 

След като 2 часа близо 100 човека блокираха пътя за селото, недоволството се пренесе на площадката, край селото, където трябва да се съхраняват опасните отпадъци. Според някой от протестиращите, тези депа са бомба със закъснител и трябва да бъдат затворени.

Въпреки уверенията на екоминистъра Нено Димов, че площадката е напълно безопасна, протестиращите настояха за провеждане на референдум и преместване на проекта. Директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова е категорична, че природата няма как да бъде замърсена през подпочвените води. “Няма как природата да бъде замърсена, количествата, които ще се съхраняват са твърде малки. Дори да има природно бедствие, има хидро-геоложки доклади, има доклади на почвата в Общината, отговорността ще бъде изцяло тяхна. Ако иска Общината, ако намери финансов ресурс, да си ги премести”, коментира тя.

Адвокат Драгомир Ошавков смята, че при изготвянето на оценката за въздействието върху околната среда не е спазен законът. “Този парцел е трябвало да бъде депо за строителни отпадъци, не за опасни битови отпадъци. Уж са направили оценката с участието на пет човека, което е смешно”, заяви юристът.

Министър Нено Димов опроверга тези твърдения. Той е категоричен, че всичко е законно. “Тази площадка нямаше да бъде тук ако смятах,че не е безопасна. Тя е минала през процедурите, които има. При всички положения по-безопасно е тези специфични битови отпадъци да минават от тук, отколкото да са в кофите за боклук. Това, което е направено тук е по най-високите швейцарски стандарти”, каза екоминистърът.

Екоминистърът напомни, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на следващата година. Който няма – ще бъде санкциониран.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар