„Блумбърг“: Българският премиер обеща да сложи край на блокажа с РС Македония

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият министър-председател на България обеща да прекрати дипломатическия блокаж по отношение на преговорите на Република Северна Македония за членството й в Европейския съюз, който спъва европейските амбиции на съседната страна, съобщава агенция Блумбърг.

България блокира преговорите на Северна Македония за присъединяване към 27-членния съюз заради исторически и езикови претенции, като същевременно твърди, че правата на българските граждани в страната са нарушени.

В интервю за агенцията Кирил Петков заяви, че иска да отмести дебата от историческите спорове и да го фокусира върху инфраструктурата и икономическото развитие.

„Ние трябва да насочим всички дискусии към всички теми, които са от ползва и за двете страни“, посочи 41-годишният възпитаник на Харвард, избран за премиер миналата година. „Ако и двете страни започнат да говорят за положителните неща, желанието да стигнем до споразумение по важните въпроси ще се постигне по-лесно“.

Блумбърг напомня, че Северна Македония – двумилионна страна без излаз на море – се сблъска с множество прояви на регионална съпротива по пътя си към западната интеграция. За да се присъедини към НАТО през 2020 г. тя трябваше да смени името си, за да реши спор с Гърция, която я обвиняваше в териториални претенции заради собствената си област с името Македония.

Сега страната се сблъсква със спънки от страна на България, където въпросът получи обществена подкрепа, пише агенцията. Над 70 процента от българите казват, че Северна Македония трябва да реши споровете си, преди да продължи пътя си към ЕС.

Тъй като коалиционните партньори на Петков също изразяват нежелание да предложат отстъпки, преговорите му ще бъдат трудни, коментира Блумбърг. Двустранна комисия от историци води спорове от години, но напредък не се забелязва.

Петков заяви, че работни групи ще се срещнат „по стегната програма“, за да постигнат напредък по въпроса през следващите шест месеца, което да даде основания на България да ревизира позицията си. За да улесни промяната, той заяви, че ще настоява за механизъм на европейско ниво за защита срещу дискриминационно отношение на базата на национална принадлежност.

„Имам силно желание и вярвам, че е в интерес и на двете страни пътят на Северна Македония към ЕС да продължи“, заяви Петков. „Така че колкото по-бързо напреднем с тези стъпки, толкова по-бързо ще можем да предложим по-конкретни срокове“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар