БНБ: Бойко Борисов не е собственик на банка в България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България, съобщи БНБ на своя сайт. Изявлението на централната банка е по повод публични коментари и запитвания по темата след словесна престрелка между лидера на ГЕРБ и вътрешния министър Бойко Рашков.

Ето и цялата позиция на БНБ:

„По повод на постъпили запитвания и публични коментари предоставяме следната информация:

Председателят на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България.

Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език тук.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 на сто от капитала на банка в България.

Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка.

Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания“, пише на сайта си БНБ.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар