БНБ като ужилена от признанието на Уникредит за балон на имотите в София: Няма нужда да бием камбаната!

БНБ като ужилена от признанието на Уникредит за балон на имотите в София: Няма нужда да бием камбаната!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Анализът на „УниКредит Булбанк“ за надценените имоти в София от миналата седмица разбуни сериозно духовете у нас. В почивния ден – неделя дойде и отговорът от Българската народна банка (БНБ), която изглежда, че не е съгласна с констатациите и смята, че е взела достатъчно мерки, за да не допусне „балон“ на пазара, пише Медиапул.

В 94% от софийските квартали цените на имотите са надценени. Трябва да паднат с 47%

През седмицата „УниКредит Булбанк“ представи ежегодния доклад на икономистите си за достъпността на цените на жилищата в България, за който КритичноБГ писа. От него става ясно, че на национално ниво жилищата са сериозно недостъпни, но няма опасност от балон. Проблем обаче има в София. Ръстът на цените на жилищата в столицата е опасен, тъй като в 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон по данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%, сочи анализът.

Констатациите очевидно са предизвикали раздразнение в централната банка у нас, защото от данните косвено излиза, че тя не взима достатъчно мерки за охлаждане на пазара на жилищни кредити у нас.

България се намира в абсурдната ситуация домакинствата да се финансират наполовина по-евтино от държавата. Лихвите по кредитите за жилище у нас са към 2.6%, а в Германия – към 4.7%. Затягането на паричната политика в еврозоната почти не се пренася в България, защото лихвите по заемите са вързани с потиснатите до почти нулеви нива лихви по депозитите на населението.

Благодарение на тези неравновесия банките натрупаха 3 млрд. лв. печалба до края на октомври. В същото време забавеното вдигане на лихвите по кредитите крие за рискове за системата в момент, в който някои държави от ЕС навлизат в криза с недвижимостите, а през седмицата фалира голямата австрийска компания „Сигна“, за който КритичноБГ също ви информира.

Един от най-сериозните имотни играчи в Европа лети към пропастта. Чука ли колапса на вратата?

„Ако трябва да дам директен отговор като регулатор, бих посъветвал тази банка, ако наистина вярва в този анализ, да провизира всички кредити – съответно да си избере с какъв процент от собствения им анализ“, коментира в интервю за Нова телевизия в неделя подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

По думите му, ако проблемът беше такъв, какъвто е представен в анализа, той щеше да бъде забелязан, защото България е част от Банковия съюз на ЕС, а цените на недвижимите имоти се следят непрекъснато от Европейската централна банка и останалите отговорни институции.

„Ако имаше подобен балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС и ние щяхме да вземем мерки. Не е останало извън вниманието на БНБ, ние сме задължили банките на най-високото ниво на буфери, за да се предпазят от подобни рискове. Действали сме проактивно. Няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на недвижими имоти. Знаете, че столицата конкретно се развива, има различни икономически процеси, които текат. Хора от по-крайните квартали си търсят жилища в по-централни. Постоянно идват и нови хора, така че имаме динамика на пазара, високо търсене, което предполага и тези цени. Не мисля, че има балон към момента.

Ние сме взели всички регулаторни мерки, така че банките да са подготвени и за сценарий, при който може да се види и намаление при цените на имотите“, обясни Чобанов.

Financial Times: Срив на жилищното строителство в Германия. През октомври 22% от компаниите са отменили проекти

Той не коментира дали БНБ смята да вдигне допълнително задължителните минимални резерви на банките, за да охлади жилищното кредитиране. Централната банка вече веднъж предприе увеличение в средата на годината, когато те бяха повишени от 10% на 12%, но засега мярката няма достатъчно силен ефект.

По-рано в неделя темата с цените на жилищните имоти в София бе коментирана и от общинския съветник Борис Бонев. В интервю за БНТ той коментира, че на цената на двустаен апартамент в покрайнините на София може да се купи къща във Валенсия. За да не се стига до подобни неравновесия, Бонев смята, че е добра идея да се завишат общинските такси за разрешенията за строеж, така че да се укроти новото строителство и да влязат допълнителни приходи в бюджета на общината.

Петър Чобанов коментира и предложението на БСП за въвеждането на допълнителен данък върху свръхпечалбите на банките. В последните месеци темата влезе и в дневния ред на други европейски държави, но не се прие еднозначно. „Подобни идеи имаше в страни като Италия. Това доведе до рязко спадане на цените на акциите на банките. ЕЦБ реагира на тази намеса във финансовата стабилност„, коментира Чобанов. По думите му и в момента не са малки средствата, които влизат в бюджета от банковата система. „Не мисля, че сега е моментът да бъдат облагани банките с допълнителен данък“, заключи подуправителят.

В коментар за предложения проект на Бюджет 2024 Чобанов каза, че желанието на БНБ е да види поне минимален стремеж към сваляне на дефицита, дори това да е с 0.5 процентни пункта. Според Петър Чобанов не би следвало да има проблем за държавата дори да се наложи бюджетът да бъде изпълняван от друго правителство.

Източник: Медиапул


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар