БНБ одобри сделката за Общинска банка. Спонсорът на ГЕРБ Георги Самуилов я прилапва.

Приватизация
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българската народна банка експресно одобри сделката по придобиването на мажоритарен дял в Общинска банка от регистрирания в Лихтенщайн фонд Novito Opportunities Fund зад когото стоят неясни интереси и собственост.

„Управителният съвет на БНБ реши да издаде предварително одобрение за покупката на 67.6% от Общинска банка на „Новито Опортюнитиис Фонд“, съобщи прес службата на банката.

БНБ съобщава, че освен документите, подадени от заявителя, е поискала от него и допълнителна информация, консултирала се е с финансовия надзор в Лихтенщайн, прегледала е публичните регистри и е отчела информацията, предоставената от Държавна агенция „Национална сигурност“.

От данните, които е събрала централната банка, се разбира, че българския производител и търговец на горива „Инса ойл“ притежава инвестиционни дялове без право на глас в кандидат – купувача „Новито“. Фондът е предупреден, че за преобразуването на тези дялове в акции с право на глас ще трябва ново разрешение от БНБ, информира централната банка.

Тя се е уверила, че заявителят е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на княжеството, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority – Орган за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, се посочва в съобщението.

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на „КАИАК Фонд Мениджмънт“ – дружество, учредено съгласно законодателството на Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, продължава съобщението на БНБ.

„Инса ойл“ е компания на Георги Самуилов.  Той е част от  ръководството на „Мултигруп“ в силните години на групировката.

„Да, аз съм спонсор и на ГЕРБ и на БСП“, казва Самуилов в свое интервю от 2011 г. Самуилов е бивш собственик на футболния отбор „Ботев“ – Пловдив, но напусна клуба след скандал с феновете.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар