БНБ променя лиценза на „БОРИКА“, обновява платежната система БИСЕРА

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управителният съввет на БНБ прие решение за изменение на лиценза на “БОРИКА” АД като оператор на платежната система за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА (с предишно наименование БИСЕРА7-EUR) и за включване на БНБ като директен участник в паневропейската платежна система STEP2, оперирана от EBA Clearing*. Това съобщи на интернет страницата си БНБ.

Основната промяна в дейността на платежната система БИСЕРА е свързана с преминаване от 3 юни 2024 г. към предплатен (pre-funded) модел на сетълмент, което от една страна ще ускори обработката на клиентски плащания в евро между участниците в системата, а от друга – ще намали системния риск.

Обновяването на платежната система БИСЕРА е пореден етап от подготовката на България за членство в еврозоната, като осигурява съответствието на националната платежна система със съвременните тенденции при обработката на клиентски плащания, запазвайки нейната конкурентоспособност и след приемане на еврото, отбеляазва в съобщението си БНБ.

От 9 юли 2024 г. се предвижда осигуряване на пълна SEPA (Single Euro Payment Area) достижимост на платежната система БИСЕРА посредством директното участие на БНБ в платежната система STEP2. С това се осигурява възможност на банките и небанковите доставчици на платежни услуги в БИСЕРА да бъдат достижими страни в STEP2 през БНБ и да нареждат и получават SEPA клиентски преводи в евро до всички 36 страни в единната зона за плащания в евро SEPA. Това ще доведе до повишаване ефективността на платежния процес при обработката на клиентски плащания в евро, като е предпоставка за намаляване разходите на доставчиците на платежни услуги, изтъква БНБ.

Следваща стъпка в изпълнението на дейностите в областта на платежните системи по Националния план за въвеждане на еврото е осигуряването до края на годината на възможност за изпълнение на незабавни кредитни преводи в евро посредством присъединяване на доставчици на платежни услуги в страната и платежната система БИСЕРА към услугата на Евросистемата за незабавни плащания TIPS (Target Instant Payment Settlement).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар