БНТ може да спре “Последният печели” заради изречен от Орлин Горанов антисемитски цитат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков поднесе официално извинение на засегнатите стран след като водещият на предаването на БНТ “Последният печели” – Орлин Горанов, бе обвинен в антисемитизъм от еврейска организация. Кошлуков обяви, че ще наложи “най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка”.

Представяме ви официалното изявление на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по случая, без редакторска намеса:

“В предаването “Последният печели” от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни.”

В коментар пред “24 часа” пък Кошлуков аносира още:

“Ще бъдат наложени материални санкции на продуцентите, а може да спра и предаването, докато не се изясни защо е допуснато това. Няма да го оставя в ефира, докато не получа уверенията, че екипът е контролиран, че продуцентът, редакторът, отговорният режисьор си вършат работата”.

По-рано членовете на Софийска ложа “Кармел” на Б’нeй Б’рит излязоха с остра позиция за поведението на Орлин Горанов по време на излъчено във вторник вечера предаване “Последният печели”, където задава въпрос, свързан с легендарния шахматист Боби Фишер, който е от еврейски произход и цитира негови антисемитски думи.

“Ниe, члeнoвeтe нa Coфийcкa лoжa “Кaрмeл” нa Б’нeй Б’рит, cмe ceриoзнo oбeзпoкoeни oт увeличaвaщитe ce публични aнтиceмитcки прoяви в oбщecтвoтo ни. Изключитeлнo cкaндaлнo e, чe зa пoдoбни нeдoпуcтими дeйcтвия ce пoлзвa eфирът нa oбщecтвeнaтa БНТ”, пише в позицията си Софийска ложа “Кармел” на Б’нeй Б’рит.

“Водeщият Oрлин Гoрaнoв cи пoзвoли в нaй-глeдaнoтo тeлeвизиoннo врeмe дa изрeцитирa бeзкритичнo eдин aнтиceмитcки пacквил, c кoйтo зaceгнa нe caмo вcички eврeи, нo и пoругa пaмeттa нa унищoжeнитe в лaгeритe нa cмърттa пo врeмeтo нa Хoлoкocтa”, заявяват още от еврейската организация.

Oт oргaнизaциятa нacтoявaха прoкурaтурaтa, CEМ и БНТ дa прилoжaт нeoбхoдимитe мeрки зa caнкциoнирaнe нa тoзи пoзoрeн aкт, кaктo и дa зaпoзнaят oбщecтвoтo c дeйcтвиятa, кoитo щe прeдприeмaт, зa нeдoпуcкaнe нa упoтрeбa нa рeч нa oмрaзaтa в нaциoнaлeн eфир.

Пред Клуб Z Орлин Горанов се разграничи от екипа на предаването, което води, но уточни, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

Цитатът на Фишер, изчетен по време на играта, е:

“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: “Арбайт махт фрай”. На български: “Работата ви прави свободни”. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите.”

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар